Снимка: Булфото, архив
fallback

Промените по отношение на условията за пенсиониране ще стабилизират в следващите години трайно пенсионната реформа и ще повишат доходите от пенсиите. А това ще даде увереност на хората, които вече ще знаят кога и как ще се пенсионират, заяви вицеперемиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред БНТ.

Oще по темата

"Това решение ще стабилизира в дългосрочен план пенсионната система и ще вдъхне увереност в хората. Стабилизираме показателите за следващите минимум 20 години. Няма как да има съгласие, без да има отстъпки от всички страни. За някои неща отстъпихме ние, за други работодателите, а за трети - синдикатите", заяви Калфин. Същевременно той настоява да се търсят и още варианти за увеличаване на приходите в НОИ.

Вицепремиерът заяви още, че не е сигурен дали ще има нужната парламентарна подкрепа в момента.

"Аз започвам срещи с всички парламентарни групи, за да им обясня и да ги убедя, че тези мерки са необходими. Разговорите ще бъдат трудни. Има много популизъм и настоявания за замразяване на възрастта за пенсиониране. Това е невъзможно да стане. Готов съм да споря със всеки и то с реални цифри и числа. Ако не предприемем тази мярка сега, след години ще плащаме още по-мизерни пенсии. Аз съм доволен, че постигнахме споразумение със социалните партньори", добави вицепремиерът. Според него обаче съгласието със социалните партньори е много силен знак.

По отношение на измамите с инвалидни пенсии вицепремиерът заяви, че "трябва да направим една система, която да не позволява злоупотреба. Трябва да се поучим от европейските практики и да взимаме пример от там. Точно поради тази причина въвеждаме и втора комисия, която да дава оценка за инвалидност“.

По думите му в момента се обсъждало въвеждането на социално-медицинска експертиза след медицинската, която ще проверява всеки случай и ще решава дали даден инвалид може да работи в друга сфера на икономиката. Целта е не да се решава на колко процента е увреден даден човек, а какво може да работи, заяви още социалният министър.

"Това, което правим с промените е, че пенсиите вече ще се изчисляват по нов начин. Най-ощетени ще останат тези, които са се пенсионирали преди 2000 година и държавата трябва да се намеси, за да подкрепи тези хора. Пенсионната система е на нас всички. Аз съм готов да разговарям с всеки, който има някакви идеи по темата. С изказвания от рода на: „Спрете заплатите на министрите, спрете заплатите на депутатите“, няма да увеличим пенсиите. Това е популизъм", добави той.

Според Калфин проблемът с младите хора в социалната сфера се състои основно в липсата на стаж.

"Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатено. Има смисъл от Бюрата по труда. Тяхната цел да е работят активно и с безработните, и с работодателите. Позитивният ефект ще се види в пенсионната система, когато влязат в сила всички мерки, които приехме", уточни министърът.

Припомняме, че вчера правителството и представителите на работодателските и синдикални организации постигнаха съгласие за промените, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание.

Промените имат за цел да намалят дефицита в Националния осигурителен институт, а размерът на пенсиите постепенно да нараства чрез увеличаване на възрастта и на размера на осигуровката. Очаква се в НОИ да влязат  допълнителни приходи от 1-1,5 млрд. лева след 10-12 години.

Предвижда се възрастта за пенсиониране да стане 65 години. Синдикатите, работодателите и властта се споразумяха възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години за втората категория труд.

Осигуровките ще бъдат повишени с 1% от 2017 г., а през 2018 г. с още 1%, но тази част ще влиза във фонд „Пенсии“ на НОИ.

Социалните партньори са се споразумели с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40%. От 2019 г. ще отпадне правилото на "трите най-добри години", които кандидат пенсионерът посочва от стажа си, натрупан преди 1997 г.

Още по темата за пенсионирането четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 8 години

най-лесната работа е да си Калфин

65

eformi

преди 8 години

minister na mizeriata - novata reforma.

64

Ткзс+апк

преди 8 години

Министъра на земеделието договори българия да изнася неограничено земеделска продукция за азия и всичл бивши съв. Републики е това като се случи ша са опрабим

fallback