Снимка: архив Булфото
fallback

Разузнаването минава под шапката на премиера. Това решиха почти единодушно депутатите, които приеха на първо четене промените в закона за националното разузнаване. С новите текстове Националната разузнавателна служба става Държавна агенция разузнаване (ДАР).

Разузнаването ще бъде контролирано и от специална комисия в парламента. Президентът си запазва правото да дава задачи на разузнаването. Със закона се създава и нова фигура в службата - на инспектор, който ще следи международните операции. Той ще може да докладва пряко на премиера.

Депутатите отхвърлиха искането на Реформаторите в закона да се уреди сливането и на военното и цивилното разузнаване.

Подкрепа за проекта даде и БСП. Атанас Мерджанов обясни, че законът предлага важни неща - девоенизация и подчиненост на правителството. Той обаче протестира срещу даването на възможност на президента да спуска задачи на разузнаването. Според Мерджанов това е превишаване на правомощията на държавния глава.

Дебатите не минаха и без нападки. След като соцдепутатът Таско Ерменков обяви, че е упротиврискането на Реформаторите за сливане на разузнаванията, Атанас Атанасов му отвърна: "Щом бивш служител на РУМНО е против, значи сме на прав път".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 9 години

Отваря се банкова сметка за мавзолея на смелчагата - каратист-футболист. Да гледат бъдещите поколения какъв кратунко е изтърбушил Бъргария и никога повече да не допуска подобно творение да унищожава.

37

Анонимен

преди 9 години

Пиши си червено *** , но никой не бръсне за слива. Сега ще видиш твоите другари как хвърчат по затворите и никой не може да им помогне .

36

Анонимен

преди 9 години

Мали..и..и..и червения *** е болен от злоба . Така е , да видиш как Станишев и Орешарски се гавриха с ГЕРБ . Този път няма да има прошка за никой .

fallback