Снимка: архив Булфото
fallback

Въвеждането на квоти за бежанците ще бъдат защита за България при нови бежански вълни от различни части на света, каза във Велико Търново евродепутатът Светослав Малинов.

България е била една от петте най-ощетени държави от нарасналата бежанска вълна през последните няколко години заради сухопътната граница с Турция.

Според него през последните две години в България са влезли най-много сирийски бежанци - 17 хиляди души. До октомври 2014 година техният брой е бил около 10 хиляди. От тях 4100 са настанени в лагери за бежанци, а 5162 са получили статут на бежанци.

По думите му всички български евродепутати са съгласни с позицията на Европейската комисия бежанците да бъдат настанявани в европейските държави на квотен принцип.

Малинов поясни, че формулата за формиране на квотите за всяка една държава - членка ще бъде на базата на цифрите за процентите на безработица, брутен вътрешен продукт, население, територия и приети към момента бежанци.

"С новото предложение, подкрепяно от Франция и Германия, ще отпаднат несправедливите клаузи от дъблинското споразумение", отбеляза той, цитиран от БТА.

Размерът на квотите и финансирането им от европейската комисия ще станат ясни след дебатите на ниво правителства, посочи Малинов. По темата се очаква среща на върха, която ще се състои през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Доктора

преди 8 години

" Въвеждането на квоти за бежанци защитава България "Защитава дръжки !Въвеждането изобщо на бежанци в България, защитава само и единствено финансовите интереси на определен кръг от *** с " бели якички " !Трябва ни един нов Орбан !

9

Анонимен

преди 8 години

Не може да има такова изискване,което противоречи на желанията на бг народ, на националната сигурност на бГ и ще доведе до още по-голяма бедност, престъпност ,а след години ще сложи и край на БГ държава като държавата на бг. Това е престъпление, ЕС е престъпен тоталитарен съюз, много по-вреден за БГ от всички съюзи, в които сме били. Без референдум заселването на *** не е демократично, а тоталитарно решение.

8

Анонимен

преди 8 години

Каквото и да се случва, накрая българите пак ще бъдат прецакани.

fallback