Росен Плевнелиев. Снимка, БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че се гордее с факта, че е проевропейски президент – "това обещах на българските граждани от първия си ден като държавен глава". 

"Винаги съм подчертавал, че Европейският съюз не е външна политика за България, а е нашето семейство“ каза още той, слад като беше удостоен с Годишната награда за проевропейска политика за 2015 г. в навечерието на Деня на Европа 9 май.

Европейският съюз има нужда от доверието на своите граждани и днес си даваме сметка, че постигнатото не е даденост и може да бъде загубено, напомни Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

„Постигнатото може обаче да бъде надградено, ако вярваме в своите ценности и ако се противопоставим на разделението, на пропагандата и на манипулираната история с единствения двигател, с който разполагаме – интеграцията, която свързва държави и народи и която е рецептата да противостоим на дестабилизацията“, подчерта държавният глава.
 
Президентът посочи, че пред Европа стоят още много предизвикателства и определи Европейската комисия като доверен партньор на България.

"Няма да допусна краткосрочни политически интереси да ни отклонят от правия път на европейското развитие. Във всяко свое действие трябва да търсим устойчивост и дългосрочност. Това означава доверие и заедност. За това и за достойното място на България в Европейския съюз ще се боря винаги, независимо на каква позиция ще бъда“, каза още в словото си президентът Росен Плевнелиев.

Сред присъствалите на церемонията бяха вицепрезидентът на Eвропейската комисия Кристалина Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова, която е първият носител на Годишната награда за проевропейска политика, президентът Петър Стоянов, президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, дипломати.

Годишната награда за проевропейска политика се връчва на политическата фигура, която със своите действия е допринесла най-много за утвърждаването на европейската политика в България. Призът е учреден от телевизия "Европа" и се присъжда за втора поредна година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase