Снимка: архив Булфото
fallback

На 14 май вече трябва да има готови текстове за предложения за промени в Конституцията. Около това мнение се обединиха представители на всички парламентарни групи, които участваха в консултации за изменението в основния закон в частта му за съдебната система.

Срещата беше по инициатива на председателския съвет на Народното събрание с участието на правосъдния министър Христо Иванов, вицепремиера Меглена Кунева и Румяна Бъчварова, вицепремиер и вътрешен министър.

Oще по темата

Законодателната инициатива ще е на депутати от управляващото мнозинство, а пък председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че и опозицията е добре дошла да заяви своите предложения.

Тя беше категорична, че много бързо ще бъде сформирана и временна комисия в парламента за промени в Конституцията, така че преди лятната ваканция на депутатите промените да са факт на първо четене.

Според нея, ако се върви с бързо темпо, до края на септември промените могат да минат и на останалите две четения и да станат факт.

Христо Иванов анонсира, че промените ще са свързани с разделянето на ВСС на две колегии, засилването на работата на правосъдния инспекторат, както и даването на възможност на съдилищата да сезират Конституционния съд, когато има противоречения в законите.

Атанас Атанасов от РБ обяви, че е нужно да се засили и отчетността за работата на прокуратурата и следствието и депутатите от обединението мислят сега как да формулират текстове в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

Цецке, къде скри партийната книжка мила? Кога завърши право или РАБФАК ти дава всичко? Дай Боже всеки му такива познания.

11

Анонимен

преди 8 години

И кога е "добре дошла" опозицията? На 14-ти май ли? Нагли Грабаджийски ***!

10

2356

преди 8 години

Как ще променяте Конституцията без свикано ВНС?????

fallback