Снимка: архив Булфото

Частните болници източват държавата и е нужна равнопоставеност на условията за държавните и частниците.  Около това становище се обединиха бившите здравни министри д-р Таня Андреева в кабинета "Орешарски" и д-р Стефан Константинов от първия кабинет "Борисов".

В ефира на bTV те разказаха за финансирането на частните болници от НЗОК и за начина, по който МБАЛ "Софиямед" е получила лиценза си за работа. Болницата стана скандално известна с побоя над новородената Никол, пребита от акушерка по време на нощна смяна.

В момента бюджетът на Националната здравноосигурителна каса се гласува от парламента, а лимитите се разпределят след предложения на управителя на НЗОК, каза д-р Андреева.

МБАЛ "Софиямед" е трябвало да получи около 3.5 млн. лева държавно финансиране, на фона на "Пирогов", който получава около 1.5 млн. лв. "Не може комисия да определя коя болница колко пари ще получи, защото това е опасна, от корупционна гледна точка, система", категоричен бе д-р Константинов.

Той призна, че лицензът на "Софиямед" е разписан лично от него по време на мандата му и разказа интересни подробности около документацията й. Още преди да са били подписани документите в НЗОК се е пазил финансов ресурс за работата й, обясни той.

В документацията Константинов открива името на свой колега и приятел, който не е имал нищо общо с болницата. В личен разговор той разбира, че докторът няма намерение да сменя работното си място и дори не знае, че името му фигурира в списъка на новата болница. "Бяха му използвали  данните", лаконичен беше Константинов.

След връщане на документите му направило впечатление, че служителите на министерството били доста мотивирани и "много бързаха да оправят нередностите". "Обикновено като им дадеш задача те се бавят седмица – две, месец. Тука в рамките на на 3-4  дена върнаха документа", разказа още той.

След корекцията е направена повторна проверка, която е показала, че "Софиямед" отговаря на всички изисквания по закон и лицензът е разписан.

Според Андреева трябва да се промени начинът, по който се издават разрешителни за болниците, независимо дали са частни или държавни. "Когато се разкрива ново лечебно заведение, разрешителното трябва да се издава на ниво инвестиционно намерение", коментира още тя. По сегашния закон ако една болница отговаря на всички изисквания, не може да й бъде отказан лиценз, като това важи и за създаване на университетски болници.

"Трябва министър Москов да може да контролира тези болници, след като използват публичен ресурс", допълни още Андреева. Макар частните лечебни заведения да получават пари от държавата, те не могат да бъдат санкционирани от нея.

"Частните болници не трябва да избират печеливши пътеки, а да работят при равни условия с държавните", категорична е тя и призна, че чрез частните болници се източва НЗОК.

"Контролът на частните болници в момента не е равнопоставен с държавните", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase