Снимка: архив Булфото
fallback

АБВ се обяви против промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ. Според зам.-шефа на партията Румен Петков те ще поставят под политически контрол съдебната система.

Oще по темата
За да минат през парламента, измененията в Конституцията трябва да получат мнозинство от 160 депутата. Четирите партии от управляващото мнозинство имат 136 гласа. Освен АБВ обаче, и РБ изразиха недоволство от предлаганите промени. БСП също даде да се разбере, че по-скоро няма да ги подкрепи.

Днес Петков предупреди, че ако тези изменения се приемат, България ще се върне в периода преди 1989 г. по отношение на управлението на съдебната система. Според него промените трябва да се направят от Велико Народно събрание. Затова, ако те бъдат приети от сегашния парламент, Конституционният съд трябва да ги отмени.

„Ако не ги отмени и "си затвори очите", това ще постави под абсолютен партиен контрол съдебната система“, каза Петков, цитиран от БТА.

Според него предложението за промените е много далече от нужната реформа. Петков информира и за конкретен случай, за който той е сезирал главния прокурор - "откраднати фирми" на млад български бизнесмен.

Според зам.-шефа на АБВ и този случай е свързан със съдия Ченалова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

ognyanz

преди 9 години

Do "бай Иван": Според тебе Бойко Борисов комунист ли е? А едва ли някой се съмнява, че е милионер. Всички милионери в България били комунисти, а? Такъв грабеж, като по времето на Иван Костов не се е случвал в България през цялата нейна хиладолетна история. По времето на т.н. тоталитаризъм имаше ли хора да ровят по кофите за ***, за да се препитават? Дано поне да ти плащат нещо за глупостите, дето ги пишеш, това все пак е някаво оправдание.

4

Нарцис Юдов Първанов

преди 9 години

Интереса клати феса. От тия АБВ (ВГЗ) не остана нито чест, нито достойнство, нито доблест, остана само алчност и самоблюбеност.

3

Анонимен

преди 9 години

пикаещият в шадравани е комунист , гаден , крадлив, алчен и всички са такива , вън от бг, не им пука, защото са милионери

fallback