Михаил Миков. Снимка: архив, БулФото

Коалициите на БСП с други партии за предстоящите местни избори ще бъдат базирани на политики, а не на съюзи с партии, "които само се представят за леви", обяви соцлидерът Михаил Миков пред bTV.

"АБВ е само една от партиите с претенциите за лявост. Но са възможни коалиции на места", допълни той.

По думите му БСП е единствената партия, при която се наблюдава траен ръст на доверието в социологическите проучвания и това се дължи на провежданата опозиционна политика на партията.

В последното изследване на „Алфа рисърч” доверие в партията бяха изразили 10.2% от анкетираните. "Вижте управляващите – общо правят 40%, а искат да правят промени в Конституцията", коментира Миков.

Той заяви още, че правителството много говори за реформи, но такива не се виждат. Соцлидерът даде за пример предлаганите промени в пенсионното и здравното осигуряване и съдебната реформа.

По думите му една истинска реформа е свързана с икономиката, а в момента само се променят параметрите "при една и съща ситуация".

"Защо като се събират повече пари, са замразени 16 социални плащания", попита Миков.

Каквото и да се променя, след години ще дойде моментът някой да поиска възрастта за пенсиониране да се вдигне на 70 години”, подчерта той, но отказа да коментира предложенията на социалния министър Ивайло Калфин за вдигането на пенсионната възраст, тъй като бил свикнал да оценява законодателните идеи по тяхната реализация.

"Никой не позволи на Орешарски, правителството и крехкото мнозинство да реализира икономическа политика, която да даде друго усещане сред хората", заяви лидерът на БСП и допълни, че е крайно време да се помисли за доходите, защото богатите стават по-богати, а бедните - по-бедни.

За разследването за имота на кмета на Пазарджик Тодор Попов, Миков каза, че очаква реакции от различни институции.

"Това трябва да бъде ежедневна работа на институциите, които получават заплата за това", коментира той и допълни, че чака реакция и от Сдружението на общините, на което Попов е председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase