Валери Симеонов. Снимка: Булфото

Правната комисия в парламента отхвърли с голямо мнозинство искането на Патриотичния фронт агитацията на майчин език по време на избори да се наказва със затвор. Предложението, внесено от Валери Симеонов, получи подкрепа само от неговите депутати. ГЕРБ, Реформаторите и "Атака" гласуваха въздържал се, а БСП и част от ГЕРБ бяха против.

Още по темата
Искането на Патриотите за криминализиране на агитацията на майчин език предвиждаше зад решетките до три години да влиза всеки, който агитира избиратели на език, различен от българския. Повечето от партиите обаче заявиха позиции, че подобен текст ще наруши основни права по Конституция.

"Това искане не само противоречи на Конституцията, но и на основни европейски разпоредби", контрира Четин Казак от ДПС. Той припомни, че ОССЕ и ПАСЕ искат да падне забраната за агитация на майчин език и се възмути, че това не само не става, но и наказанията се утежняват.

Филип Попов от БСП нарече предложението прекомерно, противоконституционно и антиевропейско. Реформаторите се измъкнаха от подкрепа за партньорите си с аргумента, че обществената опасност от агитацията на чужд език не съответства на строгото наказание със затвор. И според шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ поправката ще влезе в противоречие с Конституцията и с изискванията на ОССЕ и ПАСЕ.

Исканията на Патриотите бяха отхвърлени няколко часа след като лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път се възмути от глобите, които се налагат на него и негови колеги за агитация на турски език. Той дори разказа за постановление за глоба от 681 лв. и обясни, че размерът не е случаен, защото препращал към основаването на българската държава и казвал, че българските турци нямат място в нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase