Снимка: архив, Булфото

Началникът на "Пътна полиция"” Бойко Рановски очаква тежките инциденти по пътищата да намалеят, след като от следващия месец отново ще започне налагането на глоби от мобилните камери с електронен фиш.

Според него има ефект, когато се говори за превишената скорост и се правят масови проверки, което е било показано и с 24 часовата паневропейска акция за контрол на скоростта, при която не е бил регистриран нито един смъртен случай на пътя

"Превишената и несъобразена скорост е основна причина за тежките инциденти на пътя", подчерта пред bTV шефът на пътната полиция, като допълни, че това нарушение води до 40% от пътнотранспортните произшествия и до 50% от загиналите при катастрофи.

Още по темата

Рановски посочи, че в момента не е регламентирано използването на авторегистратори, но при изготвянето на изцяло нов Закон за движение по пътищата това може да бъде взето предвид, особено ако помага за подобряването на пътната обстановка.

Коментирайки инцидента с психично болния шофьор, който изблъсква мотористи от пътя, Рановски посочи, че за любителска книжка (категория В) не се изисква психотест, а само бележка от личния лекар, че човекът е здрав.

Проблем е и това, че след издаването на книжката КАТ не получава обратна информация за промяна в психическото състояние на водачите. Така до преиздаването на документа, което става веднъж на 10 години, няма как да се свалят от автомобилите хората с психични проблеми.

Нови талони

Издаването на новия контролен талон за автомобилите, който ще съдържа повече данни за превозното средство, ще започне в края на този, началото на следващия месец, каза комисар Бойко Рановски. Промяната във вида на единия от документите за колите се наложи заради проблеми с гръцките и унгарските власти, които изискваха от българските водачи т.нар. голям талон на колата, в който са записани всички технически характеристики на превозното средство.

В новите малки талони вече ще присъстват почти всички данни от големия, така че да няма проблем с властите в чужбина. Новият образец ще се издава за всички моторни превозни средства, регистрирани след влизането му сила, а всеки, който желае, ще може да смени стария си малък талон с новия.

Коментари Напиши коментар

30

Марков

преди 5 години

Според мен по-правилното място на тази статия е в графа " БИЗНЕС"!!!

29

Анонимен

преди 5 години

Вече имам нов радар. Точно за тези инфра червените камери!

28

Анонимен

преди 5 години

1. Освен глоба, трябва да включат към наказанието и обществено-полезен труд.
2. Глобата да зависи не само от превишението на скоростта, но и от мощността на колата, от теглото й и али шофьора има предишни нарушения.