Снимка: архив Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов сравни българските овце с германските автомобили "Мерцедес". Той обаче изрази съжаление, че бизнесът и стопаните не се възползват от това.

"Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда. Едва 700-800 хиляди", каза Борисов по време на дискусия, посветена на българската икономика.

Пред форума премиерът припомни, че държавата е дала 2,7 млрд. лева във Фонд "Земеделие" и в българските земеделски производители. Според него обаче ако няма инициатива от стопаните и от бизнеса, държавата няма как да помогне.

"Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекрасни пасища. Къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто?", посочи министър-председателят.

Той допълни, че от 25 години България няма химическа промишленост. "Земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България", каза още премиерът и обясни, че на негова среща с представители на Катар му казали: "Колкото агнета произведете, толкова ще ви ги изкупим".

Борисов обясни и че яйцата на еко кокошките са 5 пъти по-скъпи от останалите. "Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", каза още той, цитиран от "Фокус". Премиерът се ангажира, че държавата ще помата с каквото може, но инициативата трябва да дойде от бизнеса.

Пред форума Борисов коментира и международното положение. Според него новата студена война е по-страшна и по-непредсказуема от предишната. "Животът ме научи да бъда търпелив, каза Борисов", цитиран от БТА и препоръча да се изчака една година какво ще се случи в Румъния.

Конкретният повод е арестът на най-богатия бизнесмен, заради финансирания от него нов политически проект през 2009 г. "Напомня ли ви това на нещо, само преди няколко месеца в България колко политически формации бяха финансирани по този начин", попита премиерът.

"Не искам да пропусна и самобичуването по темата "корупция", която се опитваме услужливо да я повдигаме всеки ден и се прави от недоволните от даден конкурс", заяви Борисов. Той обясни, че тази тема в чужбина не се повдига, защото сме сред десетте страни с най-малко наложени корекции по еврофондовете. "След като държавата е изградила такава мощна система за самоконтрол, защо трябва да се поддаваме на такива приказки, които отблъскват бизнеса", попита премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase