Снимка: Булфото, архив
fallback

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски няма амбиции да прави нов политически проект у нас. В това увери Даниел Велчев, министър на образованието в кабинета на Сакскобургготски и настоящ член на Реформаторския блок.

Според него, въпреки че явно има настроения сред обществото да се създаде нова либерална партия,  Сакскобургготски няма да я направи.

"Моята оценка за неговото участие в политическия живот е много висока, това бяха важни години. Въпросът е обаче дали такива личности могат да намерят място в публичния живот, защото ние като че ли не харесваме онези, които малко стърчат над нас, а обичаме да сме си малко по-равнички", коментира Вълчев по БНТ.

Oще по темата

Той призна, че Реформаторският блок влезе във властта с цената на доста компромиси, и припомни, че ДБГ се създаде като алтернатива на ГЕРБ, но сега лидерът на партията Меглена Кунева е заместник на премиера Бойко Борисов.

"Смисълът на това нещо е да се правят промени", настоя Вълчев.

Според него РБ трябва да издигне кандидати за кметове и общински съветници на предстоящите избори навсякъде, където е възможно, защото така се утвърждава политическа сила.

Даниел Вълчев коментира и съдебната реформа и обяви, че през изминалата седмица сме станали свидетели на доста объркани неща в парламента.

Той се опита да ги обобщи като ги раздели на две - внесените от депутатите от ГЕРБ промени за изменение и допълнение на двата основни процесуални закона и внасянето на предложение за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

"Желанието да се променят НПК и ГПК за мен до ден днешен е непонятно и искрено се надявам, че ГЕРБ ще ги оттеглят", каза Вълчев. Според него хората не са наясно какво искат да се постигне с тази съдебна реформа.

За него смисълът от реформиране на тази система не е да се смени "този с онзи" и да се създадат повече правомощия на определени органи. Вълчев смята, че смисълът е да има еднообразност на процедурите, да има предвидимост на решенията и относително бързина на тези решения.

Той заяви, че ако се иска да бъде постигнато това, инструментите за целта са сравнително ясни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 9 години

Мадридския шмекер

17

Анонимен

преди 9 години

Ха не са решили, ха не са го активирали...таваришчите..."Савойското ...но"

16

Анонимен

преди 9 години

tazi kradliva kratuna koiato -ni6to ne iskam ot balgaria , a se okaza 4e ne e taka, 4e iska ,iska , iska iska i 800 dni ne mu stignaha da izse4e gorite ida zabravi balgarski

fallback