Снимка: архив БТА
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан би тревога, че свлачищата, които тръгнаха из цялата страна, застрашават десетки къщи и живота на хората в тях. Той поиска средства, за да се спрат процесите и дори лансира идеята да се актуализира бюджетът. Местан обеща и подкрепа, ако властта поиска парламентът да одобри влизането на още пари в хазната заради свлачищата.

Oще по темата

"Пред лицето на стихийното бедствие няма управляващи и опозиция. То е императивно, предполага да обединим усилия, да бъдем солидарни“, каза лидерът на ДПС от трибуната на парламента. Той показа на вътрешния министър Румяна Бъчварова снимки от бедствието и изреди имената на пострадалите села в Кърджалийско.

По негови данни засегнатите къщи в района са 45, част от тях не стават за живеене – напълно разрушени или необитаеми.

"Ще се обърна към вас с едно предложение, което опозиционна партия обикновено не прави. Ние сме готови да ви подкрепим, ако е необходимо, включително и за актуализация на бюджета", обърна се лидерът на ДПС към ГЕРБ. Той даде подкрепа в аванс и за завишаване на бюджетния дефицит с 0,1% от 1,8% на 1,9%.

"Опозицията обикновено е против бюджета и отношението към този акт структурира разделението на опозиция и управляващи, но пред бедствието сме длъжни да бъдем солидарни“, каза още Местан. Той даде да се разбере и че партията му би подкрепила решение на кабинета част от отчетеното повишаване на приходите да бъде насочена към районите със свлачища.

"НЕ политизирайте проблема“, отвърна от трибуната кърджалийската депутатка от ГЕРБ Цвета Караянчева. Според нея усилията на депутатите трябва да бъдат насочени към търсене на разумно решение за хората.

Както и Местан, тя призна, че тази зима беше безпощадна за хората от Родопите, а свлачищата в Кърджали са много опасни.

Според нея оттук нататък управляващите трябва да са много прецизни в оценката си дали си струва да се дават милиони за някои свлачища.

"Свлачищните процеси никой не може да ги предвиди, но е нужно да се направят сериозни проучвания и да се види има ли смисъл да се влагат толкова много пари за някои свлачища", призова тя.

Караянчева припомни, че само за област Кърджали правителството отпусна над 3 милиона лева за бедствията през февруари и и март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

selo Rogozche Djebel

преди 9 години

pri nas nema prirodno svlachiste, ama e pusto i prazno ot politicheski uragan v regiona. i bez svlachiste sme v Shengen. imame snimki i video v svetovnite medii.

17

някой

преди 9 години

Местан ли го казва това?Има един сайт "Черен списък на унищожителите на фирмите ,организациите и личностите унищожаващи българската природа"Преведен е на няколко езика.ДПС държи първенство.Те са в основата на изсичането на българските гори.Разбира се ,че ще се получат свлачища при такова поголовно унищожаване на гори.

16

Rajdqsko

преди 9 години

М/у другото, мн хора още не разбират, не знаят и не искат и да проумеят, че това е само началото на климатичните промени в нашият свят, резултат от егоизма на човека, ще е необходима драстична промяна във вярванията ни, начина ни на мислене и поведението на цялата цивилизация, иначе планетата ще продължи без нас, ние сами си го правим и няма общо с никой наказващ ни бог :D Мн от хората играят ролята точно като ракова клетка в организма ѝ, от които тя лесно ще се освободи и излекува, успех :)

fallback