Снимка: архив Булфото
fallback

Омерзени от депутатски изказвания ромски жени се вдигат на протест срещу парламента. Те внасят отворено писмо до шефката на Народното събрание, президента, премиера, лидерите на партиите и до европейските институции.

Oще по темата
В него жените от ромски произход изразяват възмущението си от ксенофобски речи от трибуната на парламента. 

„Чувстваме се омерзени от редица изказвания на български депутати,  които, използвайки най-висшата трибуна в Република България, необезпокоявано сипят реч на омразата по отношение на български граждани от ромски произход”, пише в писмото. В него се цитират и думи и определения, които според ромките са излезли от устата на избраниците докато говорят от трибуната. 

„Вие, госпожи и господа, приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност  от рода на „...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни...”, „...жени с инстинкти на улични кучки...”, „...полуживотни...”, „...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс”, пишат младите жени. Те призовават и избраниците да не търпят налагането на понятия като „ромска престъпност” и „циганите са подчовеци и паразити”.

Ромките обвиняват депутатите, че с подобни изказвания принизяват парламента и се тревожат от липсата на реакция срещу ксенофобията.

„Ние не можем да забравим и не приемаме за нормален такъв език, а като загрижени граждани за демокрацията в държавата изискваме от вас и вие да не го забравяте и да не го допускате”, пишат още жените от ромски произход.

Те, заедно с български жени, ще протестират срещу думите на депутатите на 7 април. Протестната им акция ще тръгне от президентството и Министерски съвет и ще стигне до Народното събрание.

Протестът на ромките се готви на фона на друг протест - на българи срещу ромите в Сливен. През уикенда те възмутиха с призивите си "Българите на кайма" и "Българите на сапун".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Ano

преди 8 години

"Омразата по отношение на български граждани от ромски произход". Каква омраза бе, какви български граждани бе? Глупости! Вие ромите не сте български граждани, а убийците и мъчителите на българския народ, но също и виновниците за заличаването на българската нация. Защото в момента в България няма нито едно населено място (град или село) населено с 100% българи и вината за това е само и единствено на ромите. После се оплакват, че ги мразят. Ами ще ги мразят като са навсякъде и са такива ***.

88

ognyanz

преди 9 години

А иначе, като гледам тези на снимката, добре са издокарани, интересно, че са и еднакво облечени, някой дизайнер (вериоятно от ДПС) добре си е свършил работата. Още веднъж ще напиша, ДПС е антибългарса партия и не случайно се представя сега за защитник на етноса. В политиката празно пространство не се търпи и ако нашите партии не си отварят очите, и ги оставят за електорат на ДПС, си подготвяме в бъдеще големи проблеми.

87

тцЪ

преди 9 години

Така е.. Болшинството сте МНОГО нагли!

fallback