Снимка: Булфото, архив

Плавното увеличение на възрастта за пенсиониране е най-добрият вариант за спасяване на системата, защото това е поносима стъпка. Това коментира в ефира на БНТ социалният министър Ивайло Калфин.

Припомняме, че вчера от социалното министерство предложиха като част от пенсионната реформа уеднаквяване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до 65 години, което ще бъде разтеглено във времето – до 2029 година за мъжете и до 2037 година за жените. Дава се възможност и за по-ранно пенсиониране, но с по-ниска пенсия - с 0,4% по-малко за всеки месец.

Днес в ефира на националната телевизия Калфин уточни, че през 2014 година средната възраст за пенсиониране в страната е била 57 години и 4 месеца, макар че по закон възрастта за пенсиониране е 60 години за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете. Средно българите получават пенсия в продължение на 18 години и 4 месеца, показва статистиката на социалното министерство.

Калфин беше категоричен, че ведомството си поставя дългосрочна цел пенсиите да бъдат в размер на 70% от тези на заплатите.

Предложените промени не се приемат еднозначно, призна обаче Калфин. Представителите на работодателските организации не приемат предложената схема за увеличаване на пенсионните вноски, а синдикатите са против възрастта за пенсиониране, но не и срещу пакета от условия за пенсиониране от възраст и стаж.

Калфин призна, че по отношение на увеличението на осигуровките ще се търси и допълнителна подкрепа от парламентарните партии, защото ГЕРБ например е заложила в своята предизборна кампания да не бъдат повишавани данъци и осигуровки.

Социалният министър уточни, че публичните преговори по отношение на предложената реформа ще продължат и през април и се надява до началото на май вече да има съгласие между партньорите в Тристранния съвет по тях и законодателните промени да влязат в Народното събрание. Очакванията на Калфин са до лятната сесия на парламента пакетът да бъде приет.

"Ако нищо не се направи, смисълът от Националния осигурителен институт ще изчезне и пенсиите ще се поемат от бюджета", каза социалният министър и допълни, че в този случай размерът на пенсиите ще зависи от развитието на икономиката.

За него призивите за замразяване на пенсионната възраст на сегашното ниво означават не замразяване на ниските пенсии, а дори намаляване на техния размер заради лошата демографска ситуация в страната. Предложението, което дава социалното министерство сега, е "лек вариант" и ако тази реформа бъде отменена от следващо правителство, трябва да има обяснение защо се работи в ущърб на гражданите, смята Калфин.

Социалният министър коментира и темата за минималната заплата и минималните осигурителни прагове в страната. Според него те не принуждават работодателите да гонят хора, защото малка част от тях работят на минимална работна заплата. Проблемът за него обаче е в някои региони на страната, в които доходите са много ниски.

Въвеждането на различна минимална заплата и различни прагове на осигуряване за отделните региони обаче ще бъде твърде "хаотична и трудна за управление система", каза още Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase