Лютви Местан. Снимка: архив, БулФото
fallback

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска консенсус за политика за ромска интеграция чрез ресурсите на образованието и настоя тя да започва от детската градина.

Oще по темата

Местан даде за пример Сливен, където непълнолетни крещяха: "Българите на кайма" и "Българите на сапун".

"От 2 квартала с близо 20 000 души население няма нито една детска градина. Стигаме до маргинализиране, до затворените общности. Интегриране чрез образование, това започва под наслов: "Всяко дете в детска градина", заяви лидерът на ДПС, цитиран от "Фокус".

Местан подчерта, че езикът на омразата е осъдим, независимо от коя етническа общност се продуцира.

„Еднакво остро осъждаме изказвания като „Циганите на сапун”, „Турците под ножа”, „Българите на кайма”. Призоваваме към еднаква чувствителност, цялото общество да има цялата остра реакция на казуса в Сливен”, заяви той.

По думите му причините, които пораждат подобен език на омраза от страна на непълнолетни деца, са много сериозни.

"За да няма подобни проява на език на омразата, компетентните власти трябва да се активизират и да направят необходимото срещу агресията чрез слово, което е престъпление от общ характер", добави Местан.

Той призова властите да проверят кой е провокирал децата от Сливен и "ги използва като оръжие" и коментира, че езикът на омразата трябва да се преследва абсолютно непримиримо.

"Нямаме никакъв частнопартиен интерес. Културата на толерантност предполага да не отговаряме на езика на омразата с омраза. В определени ситуации отделни елементи си позволяват да отговарят симетрично", заключи Местан.

Лидерът на ДПС отново заяви, че партията му иска "пълната нередактирана до последния детайл истина" по казуса КТБ.

"Ще разкрием цялата истина и призоваваме в аванс въпросното лице – Цветан Василев, да не държи тайните в сейфовете, а да ги предостави на главния прокурор. Искам всички лидери на големи и малки партии да се присъединят към моя призив. Той признава, че прикрива неща, свързани с КТБ", настоя Местан.

Същевременно той заяви, че никога и при никакви обстоятелства не се е срещал с банкера Цветан Василев.

"Не само преди рухването на КТБ, никога през живота си не съм имал нито една среща, дори телефонен разговор с това лице", каза той в отговор на въпрос за интервюто на Василев, в което той обявява, че се е срещал с лидерите на три политически сили преди рухването на КТБ.

"Не съм имал дори случаен визуален контакт с това лице – да се озовем на едно и също място, по едно и също време на коктейл или на друго мероприятие", отсече Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

ха

преди 9 години

Детските градини ,построени в гета струват адски скъпо на общините и на всички нас.Постоянно се разбиват прозорците с камъни,стените се драскат с обидни картинки и надписи,двора е пълен с *** и акита,независимо,че се охранява с охрана и камери.Персонала работещ там е краден,псуван,обиждан ,дори бит.Няма как да се случи интеграцията!Те не желаят да живеят като човеци,влече ги животинското и това е.

37

Анонимен

преди 9 години

Егати и интриганта.

36

Анонимен

преди 9 години

Tozi da se maha samo razdori se opitva da see s edna idea....da e vav vlastta...ne se naade

fallback