Йосип Леко и Цецка Цачева. Снимка: НС
fallback

Сътрудничеството между българските и хърватските студенти е мостът между двата народа във всички области, заяви председателят на Хърватския Сабор Йосип Леко на среща с председателя на парламента Цецка Цачева.

Хърватска парламентарна делегация е на тридневно официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание.

На разговора беше отбелязано високото равнище на политическите отношения между Хърватия и България, които са предпоставка за задълбочаване на икономическите, културните и образователните контакти и за взаимодейстие както в рамките на европейските структури, така и на регионално ниво, съобщи пресцентърът на НС.

България и Хърватия са страни с вековни връзки, а днес двата народа пишат заедно своята история в европейските структури и организации, посочи Цецка Цачева. Тя допълни, че България гледа на Хърватия като на добър пример за Западните Балкани за европейска интеграция.

От своя страна Йосип Леко подчерта, че това е втора среща между двамата председатели в рамките на два месеца. Това мое посещение потвърждава, че отношенията ни са  съдържателни, партньорски, но и приятелски, отбеляза той.

България винаги е подкрепяла усилията на Хърватия да се присъедини към ЕС и е предавала своя опит, заяви Йосип Леко. По думите му равнището на сегашните отношения дават надежда, че двете страни могат да постигнат много в ЕС, още повече че имат идентични цели.

Той отбеляза обаче, че икономическото сътрудничество между България и Хърватия не е на равнището на политическите отношения.

Сред възможните области за задълбочаване на икономическите връзки председателят на Народното събрание Цецка Цачева посочи енергетиката, селското стопанство и туризма. Тя отбеляза потенциала на нашата страна в зимните спортове и възможностите двете страни да привличат туристи с общи туристически пакети.

Цецка Цачева информира хърватския си колега за подписаното в началото на мандата на 43-ото Народно събрание Споразумение за сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България и заяви, че парламентът насърчава побратимяването на български и хърватски градове. Вече са установени връзки и сътрудничество между Бургас и Риека, Русе и Трогир, Велико Търново и Задар, Габрово и Сисак,  подписан е и Меморандум за сътрудничество между София и Загреб, а в бъдеще се очаква да се побратимят градовете Плевен и Пожега, както и Карловац и Ямбол.

Преди това председателят на парламента Цецка Цачева посрещна официално хърватския гост пред паметника на “Незнайния воин”. В рамките на визитата Йосип Леко ще разговаря и с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и със заместник-председателя на Народното събрание Янаки Стоилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Mustafa

преди 8 години

Само като видя леля Цуцка от Плевенско и веднага тичам в тоалетната. Тази интеуектуалка представя България пред света ?!? Направо ужас !

3

Анонимен

преди 8 години

Комунизмът наруши дълбоките исторически връзки между двата народа, но контактите се възстановяват и ще стават все по-силни. Задължително е да се отвори авиолиния София-Загреб. След "македонците" хърватите са ни най-близки, доказано и с последните генетични тестове.

2

Анонимен

преди 9 години

Ами айде стига вече декларации - нека да има повече съдържание. Побратимили се градове. Хубаво ама.....много ми прилича на "светлото" социалистическо ежедневие. И какво правят тия побратимени градове? Едни хора от единия град посещават други хора от другия град. Ходят на пазар ли само? Разглеждат културни забележителности ли само? Да и това не е лошо....ама е минимум миниморум на възможностите. Има ли нещо смислено в това побратимяване - съвместни проекти в научни, културни или произв. области?

fallback