Снимка: Reuters, архив

Децата в детските градини и училищата ще консумират качествени и свежи български продукти от производител от съответния регион, а ако няма такъв - от съседен. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти, след като участва в дискусия "Вкуси България".

По думите на Танева вече е направено изменение, което подлежи на нотификация. "Това е подкрепа и за българския производител, до юни трябва да получим нотификацията, не очаквам проблем, всичко е въпрос на обосновка", добави тя.

Според Танева българските производители на хранителни продукти са в тежка ситуация, особено след ембаргото от Русия, което оказа натиск на цените в целия ЕС.

Щетите за хранителната ни индустрия се оценяват на 10-12 млн. лева. В резултат цената на млякото у нас за 12 поредни месеца е паднала с 15 на сто, посочи Танева.

Председателят на съюз "Произведено в България" Лукан Луканов коментира, че българският пазар е достъпен за всеки вносен продукт. Той призова контролните органи като РЗИ и БАБХ да напуснат българските предприятия и да влязат в магазините, тъй като вносът не се контролира.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase