Петър Москов Снимка: архив, БТА
fallback

Хората, които не са плащали осигуровките си, имат шест месеца, за да изчистят задълженията си, натрупани през последните три години. Ако не го направят, ще трябва да изплатят натрупаното от началото на здравното осигуряване. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване.

Oще по темата
Предложението е на здравния министър Петър Москов.

Държавата ще продължи да плаща здравните осигуровки на пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. От хазната, както и досега, ще се плащат и осигуровките на социално слабите.

За първи път обаче здравното министерство планира да търси доказателства за бедност – дали човекът е на борсата, има ли имоти, извършвал ли е сделки.

С новите текстове в закона се въвеждат още двама представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Този член срещна критики от всички страни в залата. ГЕРБ, АБВ, БСП и ДПС обвиниха Москов, че с това Здравната каса ще се одържави и ще загуби обществената си функция.

„Не че имам нещо против да влязат двама от държавата в Надзора на Касата, но така тя от обществена ще стане държавна институция“, каза Семир Абу Мелих от името на ГЕРБ.

Тунчер Кърджалиев пък обяви проекта за неефективен, нецелесъобразен и граничещ с популизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 9 години

До чичо пичКолегата 77 ти е отговорил много добре! Има закони,лоши или хубави но са закони!

38

Анонимен

преди 9 години

До ОЭЭЭЭИма и бонус-кирка и лопата 8-ми номер,за еднократна употреба!

37

ОЭЭЭЭ

преди 9 години

Разбивка на бъдещите пакети за здравна помощ: основният пакет включва дупка, допълнителният пакет дава право на ковчег.

fallback