Снимка: БТА, архив

Пътната агенция иска от властта 24 млн. лева. Разходите за възстановяване и предотвратяване на свличания, допълнителни разчистващи машини, горива и други, бяха представени на заседание на правителството днес, а впоследствие и на журналистите. Всички необходими средства са свързани със снежното бедствие.

"Добре, че са ни по-големи приходите, Ананиев, но още по-големи трябва да станат. Влади Горанов само ми пише есемеси: "Моля ти се с Ананиев не ми харчете парите, няма", пошегува се премиерът Бойко Борисов пред министрите, след като заваляха искания за пари и от засегнатите от снеговалежа общини.

На заседанието на кабинета днес вместо финансовия министър Владислав Горанов, който е в чужбина, присъства заместникът му Кирил Ананиев. На него бяха поканени и кметове от засегнатите населени места. Като най-голям проблем бяха изтъкнати свлачищата, защото някои от тях засягат домовете на хората.

"Защо им давате разрешения да строят къщи върху свлачища?", попита Борисов местната власт.

Под село Сипей е река, разясни регионалният министър Лиляна Павлова и допълни, че препоръката е да се върви към евакуация на хората там и по-трайното им настаняване. Свлачище създава проблем и за жилищен блок в Кърджали, но по думите на Павлова там евакуация няма да се наложи. За укрепване на свлачища в село Сипей са подготвени проекти за 8 млн. лв.

То името му Сипей, си е сипей, коментира Борисов и препоръча на местната власт – да не обръщат внимание на опозицията, а да работят, за да получат помощ. Ако опозицията те хвали, значи е станало режим, успокои той смолянския кмет Мелемов, който изтъкна, че според предшественика му от БСП Дора Янкова няма държава.

Снегът в Смолянско според данните от метеорологичната станция на Рожен е най-обилният за такова кратко време през последните 20 години, обясни шефът на АПИ Лазар Лазаров пред медиите.

"На пътя се образуваха преспи от снегонавявания с височина повече от 2 метра, на места даже 3-4 метра в по-високите места", каза Лазаров.

Той обясни подробно ситуацията в бедстващите области Кърджали и Смолян преди десетина дни, които останаха без ток и в голяма степен без мобилни комуникации. Лазаров показа и снимки от пътищата, на които се виждатг множество паднали дървета, които е трябвало да бъдат разчистени в условия на много ниска видимост.

Ситуацията беше критична – с много преспи, натрупване на снежна покривка в големи размери, обобщи шефът на Пътната агенция.

Лазаров съобщи, че Агенция „Пътна инфраструктура“ има идея за изграждане на масивни стоманобетонни конструкции, като полутунели, като заяви, че такива масово са изпълнени по пътища в Алпите.

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase