Красимир Янков. Снимка: БСП

БСП са скептични относно номинацията на Димитър Георгиев за шеф на ДАНС, ДПС смятат, че това е добър избор, а пък РБ видяха в негово лице безспорен авторитет.

Според социалиста Красимир Янков решението за кандидатурата е лично на премиера Бойко Борисов и отговорността е само негова. “Такъв е случаят с всички назначения в сектор "Сигурност", смята той.

Още по темата
Янков добави, че не познава Георгиев, но "каквито и качества да има, той е в нова среда, с нови шефове и ще трябва да изпълнява личната воля на премиера".

"Новата политическа среда, начинът по който се управлява държавата ще се отрази на сектор "Сигурност", убеден е депутатът.

Камен Костадинов от ДПС смята, че номинацията на Георгиев е добър избор, защото той има нужните професионални качества и капацитет.

"Много пъти сме казвали, че националната сигурност не е тема за проявяване на партийни пристрастия, а трябва да се търсят решения, които да са подкрепяни от всички политически сили“, отбеляза той. В същото време депутатът от ДПС призна, че се надява Георгиев да успее да опази ДАНС от "опитите за партийно обяздване каквито се наблюдават напоследък“.

Найден Заленогорски от РБ беше най- щедър в похвалите. „Аз съм доволен. Ние смятаме, че човекът, който е предложен, е почтен и голям професионалисти, нямаме никакви опасения за агенцията“, призна той.

Според него доброто функциониране на ДАНС е от изключително значение заради разрастването на „Ислямска държава“, тероризмът, който заплашва Европа, както и събитията в Украйна.

"Ние имахме аргументи за нефункционирането на ДАНС и заради източването на КТБ“, припомни Зеленогорски искането на РБ за оставката на Владимир Писанчев.

Кандидатурата на Георгиев първоначално беше предложение на РБ, но според Зеленогорски има „случай, в които човекът е толкова качествен, че е безсмислено да се каже това е номинация само на РБ, или на ГЕРБ, или на управляващото мнозинство“.

"В случая става дума за безспорен авторитет и той ще се справи по безупречен начин", заключи реформаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase