Михо Михов Снимка: архив, Булфото

Въпреки че депутатите от АБВ са вносителите заедно с ГЕРБ на пакета закони за службите, се оказа, че те имат доста забележки към проектите на нормативните актове.

Четирите проекта  - на общ устройствен закон, на закон за НСО, за военното разузнаване и за цивилното разузнаване, бяха внесени миналата седмица в парламента и предстои скоро да бъдат обсъждани в комисии, а след това и в пленарната зала.

Днес обаче зам.-председателят на ПГ на АБВ Михо Миков призна, че рамковият закон леко ги смущава.

„Макар че сме съвносители, считаме, че той трябва да се разглежда като последен от пакета, за да бъде доработен", заяви той.

Според него проблемите идват от това, че законът се съсредоточава основно върху Съвета по сигурността към министър-председателя, но е несериозно да се казва, че съветът е и консултативен, и управленски.

В проектозакона за НРС пък липсвала ясна координация между президента и изпълнителната власт, на чието подчинение ще премине службата.

В този за НСО се променя обхватът на лицата, които ще бъдат охранявани, но не е ясно защо и как, смятат от АБВ.

„Не се охранява патриархът, но се охранява омбудсманът“, мотивира се Михов.

Той призна още, че не е съгласен с предложението бившият депутат от СДС и ексвътрешен служебен министър Йордан Бакалов да оглави военното разузнаване.

Според Михов има достатъчно подготвени кадри под пагон, които да поемат поста, вместо да бъде назначен цивилен.

След президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев и АБВ настоя за актуализация на бюджета за отбрана и купуване на нови изтребители за военно-въздушните сили.

Според зам.-председателя на ПГ на АБВ Михо Михов, който е и бивш началник на Генералния щаб на армията, на военното министерство трябва да се отпуснат още 60 милиона лева.

Точно с толкова беше орязан бюджетът на военните за 2015 г. в сравнение с 2014 г., което означава, че държавата няма да изпълни поетите ангажименти за разходи за отбрана от 1.5% от БВП , както обеща държавният глава на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Заради това Плевнелиев многократно апелира за актуализация на бюджета, а Ненчев предупреди, че ще има съкращения в министерството заради недостига на средства.

„Боеспособността и модернизацията на армията са сериозно накърнени“, алармира и Михов. Според него не е нужно първоначално да се купят много изтребители. Той предложи четири като за начало.

„Да се обучат и 4-5 пилота, които след това да обучат още колегите, така ще се спестят пари на данъкоплатците“, изясни идеята си Михов.

Той разкритикува и военния министър, защото смени ръководството на „Терем“ - дружество, което според него е ключово за отбранителната способност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase