Снимка, архив Булфото

Председателят на новосформираната временна парламентарна комисия „КТБ” Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че поверената ѝ комисия ще провери всички факти и обстоятелства около банката между 2009 г. и 2014 г. Това каза тя пред bTV в предаването „Тази неделя”.

В началото на март депутатите създадоха временна анкетна комисия, която да проучи действията на държавните органи и институциите, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009 г - 2014 г. Предложението беше внесено от депутати от всички парламентарни групи, а Десислава Атанасова от ГЕРБ я оглави.

Депутатът от ГЕРБ допълни днес, че комисията няма да се опитва да изземва функциите на прокуратурата.

Още по темата

"Цветан Василев няма да бъде поканен на изслушване, защото няма качеството на лице, което е осъществявало контрол върху дейността на КТБ. Ние ще изслушваме единствено и само длъжностни лица от институции, които им е вменено по закон да упражняват контрол”, обясни Десислава Атанасова.

„В никакъв случай няма да се правим на прокуратура, наясно съм с разделението на властите. Разчитаме на прокуратурата и на службите за сигурност, които също имат ангажимент и ще бъдат изслушвани в комисията”, посочи Десислава Атанасова.

По думите й, сред първите изслушани в комисията ще бъдат Иван Искров и подуправителя на БНБ Цветан Гунев, както бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев. Въпреки че в комисията ще бъдат поканени „всички, които имат отношение”, Атанасова така и не отговори дали ще бъде разпитван и бившият премиер Пламен Орешарски. „Орешарски винаги говори като външен човек за процесите в България. Неслучайно в един момент БСП се отрече от премиера, когато се обсъждаха и КТБ, и актуализацията на бюджета”, припомни тя.

Атанасова поиска оставката на гуверньора на Централната банка Иван Искров заради кризата с Корпоративна търговска банка.

„Започваме с БНБ, защото тя е отговорна за надзора на банките в България. Именно неупражняването на контрол е причината за настоящата ситуация”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

„Възможно е и да променим предмета и да продължим проверките и към 2015 г., особено след последните разкрития, че разграбването на банката продължава”, коментира Атанасова.

Надявам се Иван Искров най-накрая да оцени кой е достойният начин да си тръгне от поста. Няма нужда от какъвто и да е натиск, ако човек разчита правилно посланията, да си тръгне, коментира още тя.

Тя заяви, че всички, които имат отношение, ще бъдат поканени и ще бъдат изслушани. Комисията има 3-месечен срок за работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase