Ангел Найденов Снимка: архив, БТА

БСП алармира за скандални назначения в дружествата „Терем“ и „Снабдяване и търговия“ на военното министерство и обвиниха ресорния министър Николай Ненчев, че урежда кадри, близки на РБ, от чиято квота той е във властта.

„Министерството е отдадено на концесия и е превърнато във феодално владение на РБ“, обвини депутатът от левицата Ангел Найденов, бивш военен министър и призова премиерът Бойко Борисов „да озапти апетитите на партньорите си“.

Според него явно трябва да си близък на управляващите, за да бъдеш назначен в министерството, а ако си от родното село на Ненчев в Ямболско, това вече е гаранция за израстване във военните дружества.

Найденов заяви, че в първите дни на март е сменен изцяло бордът на директорите на „Терем“ и новият му управител е лидерът на ДСБ в Петрич Стоил Яков, който пък беше забъркан в скандал с черно тото преди години.

Дружеството „Снабдяване и търговия“ също е с нов шеф. Това е Росица Русева, която пък е дала достъп до информационните масиви на частна охранителна фирма.

На всичкото отгоре и Яков, и Русева към момента нямат достъп до класифицирана информация

Бордът на директорите на „Терем“ досега е бил от трима души, но вече е с 5-членен състав. Съотношението там е 3:2 в полза на РБ спрямо ГЕРБ, но и двамата представители на ГЕРБ не са случайни хора, ами са роднини и протежета на депутати от партията, продължи Найденов.

Отделно са уволнени 15 души от дружеството, сред които вътрешният одитор, юристите, експерти.

Според Найденов обаче тяхната вина е единствено, че са били назначени от предишния изпълнителен директор.

„Има провал на договори и се покачва социалното напрежение и не изключвам промените да се свързани с предстояща приватизация на апетитни части от „Терем“, чувам това за холдинг „Летец“, тук в София“, предупреди социалистът. В дружеството „Снабдяване и търговия“ също са освободени 20 души, сред които и трима от общо седемте началници на бази.

Материално отговорните лица обаче са си тръгнали заедно с печатите и ключовете, няма материална инвентаризация, нито приемно-предавателни протоколи.

„Никой не знае сега какво се случва в складовете“, алармира Найденов.

Според него е много притеснителен фактът, че Русева е предоставила достъпа до информационните масиви на дружеството, защото един опитен IT специалист много лесно може да влезе в цялата информационна база на министерството. „Министърът при всички случаи е съпричастен с това“, обобщи Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase