Атанас Атанасов Снимка: архив, Булфото
fallback

Реформаторите и БСП показаха, че имат резерви към пакета закони за службите, който ГЕРБ внесе в парламента. Под проекта са се подписали от ПФ, но никой от депутатите на РБ не е сложил подпис.

Шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов от ДСБ обяви, че това е случайно и че Блокът подкрепя законите. По-късно обаче разкри, че има няколко принципни различия между РБ и ГЕРБ около бъдещето на службите, и изрази надежда, че между първо и второ четене на законите те ще бъдат изгладени.

Oще по темата
По-рано днес Цветан Цветанов съобщи, че ГЕРБ са внесли закони за НСО, за НРС, за служба „Военна информация“ и общ устройствен закон за службите. Според тях разузнаването вече няма да е подчинено на президента, а на Министерски съвет.

Реформаторите обаче настояват, както има контраразузнавателен орган като ДАНС, да се създаде и разузнавателен. Атанасов припомни, че още в началото на мандата Реформаторите са внесли закон за създаване на Държавна агенция „Разузнаване“. Блокът е съгласен да има общо ръководство на разузнаването, но иска разузнавателния и контраразузнавателния орган да запазят своята автономия.

„Искането ни не е диаметрално противоположно на предложението на ГЕРБ“, категоричен е Атанасов. Той обясни, че няма пречка между първо и второ четене два от проектите на ГЕРБ да бъдат обединени и да се създаде общо ръководство на разузнаването, като се запази автономия на службите.

БСП пък нарекоха законите за службите претоплена манджа и припомниха, че преди няколко години ГЕРБ опита да ги приеме, но не успя.

Говорителят на червените Атанас Мерджанов обясни, че става дума за едни от най-важните закони. Той упрекна управляващите, че не постъпват сериозно, тъй като не са направили предварително обсъждане на законите. „Беше редно в парламента да се създаде контактна група, да се направи преглед на четирите закона, да приемем тези, по които има консенсус – закон за държавна агенция Разузнаване и за Военна информация“, каза Мерджанов. Според него законът за НСО и устройственият закон трябвало да бъдат сериозно преработени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Политпроститутка

преди 9 години

Толкова им е голям и хубав пакета на герберите! Защо не го показват и на европейците, а само на дядо Лулчо и баба Цоцолана?

7

Всичко е фарс!

преди 9 години

А на мен ми направи впечатление, че откакто Бойко Борисов се върна в управлението, и изтеглиха заема от 16 млрд, няколко пошли и безсмислени предавания и водещи отново се завърнаха в ефира на Бтв, макар и под друга форма. Т.е. намери се бюджет за тях...... Явно от този заем ще дойдат и милионите за домакинството на детската Евровизия, за някаква съмнителни "каузи" ... Само за истински нуждаещите се от помощ хора средства отново няма да има. Мисля че изводите всеки сам може да си направи

6

Анонимен

преди 9 години

Да, разбирам, че службите на САЩ искат да имат пълен контрол върху нашите служби. Сега е ясно каква е била целта на скорошното посещение. САЩ искат да ни контролират по-добре от собствените си щати. Простете, ние искаме САЩ да ни контролират. А те нищо не искат. Те само така....се съгласяват. Щото ние искаме.

fallback