Снимка: архив, Булфото

Парламентът експресно ще гласува промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които ще се позволи назначаването на синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерството на финансите, където се състоя среща между него, финансовия министър и депутати от парламентарно представените партии. На срещата са обсъждани детайли по текстовете.

Депутатите и утре ще продължат работата си по конкретните законови промени. През почивните дни те ще бъдат разгледани от парламентарните комисии, за да може да бъдат окончателно гласувани от Народното събрание следващата сряда (18 март), обясни Борисов.

Предвижда се синдиците да заменят квесторите в КТБ, които бяха назначени от Българската народна банка (БНБ), поясни пред журналисти след брифинга депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

Припомняме, че още вчера премиерът заяви от парламентарната трибуна, че иска назначаване на временен синдик в КТБ, за да се спре разграбването на банката. Още същия ден Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) внесе искане в Софийски градски съд, което обаче днес е било отхвърлено.

Междувременно депутатите започнаха консултации с финансовия министър Владислав Горанов за конкретните текстове, които да позволят синдик да влезе в банката.

Всички партии от парламента ще подкрепят законодателните промени, стана ясно още на брифинга. От Реформаторския блок продължават да настояват за международно разследване и отчетност при осребряването на имуществото на КТБ, коментира Петър Славов.

Мая Манолова от БСП допълни, че основен кредитор на финансовата институция е държавата, което означава, че се „бърка в джоба на данъкоплатците”. Тя допълни, че с промените в закона ще се даде възможност и да се контролира цялото производство по несъстоятелност на банката, включително и дейността на временния синдик.

„Кредиторите на КТБ имат право да имат пълна информация за това, което ще се случи оттук и занапред по приключването на несъстоятелността на банката. Ще участваме активно по изясняването на всички въпросителни защо се стигна до тази ситуация”, каза Манолова. Тя допълни, че има въпросителни около дейността на назначените от БНБ квестори. 

Още за казуса с КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase