Снимка: архив, Булфото
fallback

Правосъдният министър Христо Иванов отрече внушенията в публичното пространство за политическа цензура чрез предлаганите промени в Наказателния кодекс.

Законопроектът беше публикуван вчера за обществено обсъждане. В момента действащият текст на чл. 162, ал. 1 от НК предвижда, че „който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.“

Предложението на работната група е към криминализирането на словото на омразата, основано на раса, народност или етнос, да се прибави и проповядването или подбуждането към дискриминация, насилие или омраза по критерий политическа принадлежност.

„Целта на това предложение е да се криминализира пропагандата и възхваляването на терористични действия, която се оказва изключително ефективна и много трудна за справяне от страните, които имат проблем с радикализация на големи групи от населението“, обясни Иванов. Той обеща обаче, че ще се търси по-прецизна редакция, която да не оставя съмнения в интерпретацията.

Министърът посочи, че дискусията с работната група продължава и тази версия на предложението може да се счита за оттеглена.

Иванов съобщи, че е одобрено началното финансиране на реконструкцията на т.нар. Военно НДК с близо 11 млн. лв.

„В максимално бързи срокове ще започнем тази реконструкция, изключително важно е да осигурим добри условия на труд на Софийския районен съд, най-големия за страната, за да може съдът да работи добре“, подчерта министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

политзатворник

преди 9 години

До тука ги преброих 14 човека сме в кауша.Честито.

13

Анонимен

преди 9 години

"Иванов съобщи, че е одобрено началното финансиране на реконструкцията на т.нар. Военно НДК с близо 11 млн. лв."А за спешната помощ не стигали 10 млн лева,айде сега кажете пак,че нямало пари,за лечение няма,но за ремонтчета имя!Не искате да давате за здравеопазване,това е,защото по-лесно се краде от строежи,11 млн за ремонт ?!

12

Анонимен

преди 9 години

А за шлифера може ли да споменаваме или и той се води политически обект

fallback