Светлин Танчев. Снимка: Булфото, архив
fallback

Само един депутат - Мартин Иванов, от осем, избрани с листата на ББЦ, остана вече на лидера на партията Николай Бареков.

Oще по темата
Светлин Танчев и Георги Ковачев напускат ББЦ и остават в парламентарната група БДЦ, съобщиха днес двамата в отворено писмо до медиите.

Танчев беше заместник-председател на ББЦ, а Ковачев - член на Националния съвет на партията.

В края на миналата година ББЦ напуснаха не само дясната ръка на Бареков - Росен Петров, който пръв си тръгна, а и Стефан Кенов, Борислав Иглев и Христо Тодоров.

Тогава се появи и информация, че Георги Ковачев си тръгва с тях, а малко по-късно той обяви, че се връща в ББЦ, явно за да я напусне днес.

„Поради липсата на доверие към нас от страна на председателя на ББЦ Николай Бареков и трайното разминаване в политическите ни виждания считано от днес подаваме оставки от всички заемани от нас длъжности и не сме част от ББЦ“, се посочва в отвореното писмо на Танчев и Ковачев.

Депутатите отбелязват, че са останали плътно до Николай Бареков в един от най-трудните моменти за партията.

"Преодоляхме заедно тежкия политически удар в края на 2014 г. при напускането на трима народни представители с надеждата това да доведе до пълна мобилизация и съвършено нов облик на партията, с които редиците ни да започнат дългоочакваната подготовка за местни избори. И това не се случи", посочват депутатите. 

"Размяната на остри реплики, ултиматуми и заплахи през медиите премина границата на добрия тон. Въпреки това се опитахме да запазим баланса в парламентарната група, отчитайки всичко положително като принос от страна на лидера на партията, отделните народните представители и коалиционните ни партньори", отбелязват те.

Светлин Танчев и Георги Ковачев заявяват, че ще продължат да поддържат контакти с политическите структури на ББЦ.

"Категорично заявяваме готовността си за диалог и съвместна работа както с тях, така и с бъдещи партньори от политическия и неправителствен сектор, с които изповядваме сходни виждания за развитието на България", се посочва още в отвореното писмо.

Бареков пък заяви, цитиран от пресцентъра на ББЦ, още миналата седмица е внесъл писмено предложение до Контролния съвет на партията за изключване на Светлин Танчев и Георги Ковачев.

„Мотивите ми за това решение са системното гласуване на двамата в синхрон с групата на БДЦ в полза на управляващата четворна коалиция“, посочва той.

Според него двамата са отказали да му съобщят мотивите си, с които подкрепиха в пленарна зала и в бюджетната комисия тегленето на 16 млрд. външен дълг.

„С подадените от тях оставки днес те отказват да дадат това обяснение пред тези, на които дължат мандата си в Народното събрание - това са нашите избиратели и нашият партиен актив, който на 22 март трябваше да изслуша техните мотиви защо подкрепят ГЕРБ и управляващото мнозинство в парламента. Контролният съвет е приел още миналата седмица моите мотиви и е изключил двамата депутати, което всички ние приехме с голямо облекчение“, пише Бареков.

Трусовете в парламентарните редици на ББЦ започнаха още преди да е стартирало работата си Народното събрание. Тогава се оказа, че с преференция е избрана за депутат Ана Баракова, която беше призована от ръководството на партията да се откаже от мястото си в парламента, но тя отказа и стана първият независим народен представител, който се закле като такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

:-D

преди 9 години

беше много силен миналата година като крадеше депутати от другите групи. Сега, както дошли, тъй си и отишли :-D Жалка картинка ... :-D

18

ВАРНА

преди 9 години

Бареков, ти си лидерът, който имо смелостта да се бори със статуквото. Независимо от това, че те предадоха депутатите ти, заставаме зад теб ! Много лъжи видяхме през прехода, но има много хора зад теб! БЪДИ СИЛЕН И ПРОМЯНАТА ЩЕ БЪДЕ! Продажните ти депутати още повече амбицират нас. ПРИЗОВИ ГИ ДА НАПУСНАТ ПАРЛАМЕНТА И ДА СИ УПРАЖНЯВАТ ЕКСПЕРТНАТА ДЕЙНОСТ. НЕ ГИ ИСКАМЕ, но правилата са такива, че насила не може да се оттървеш от тях. Нагли хора, които претендират за достойнство, но силата на народа ще ги изхвърли тия продажни политически трупове. Господ да пази БЪЛГАРИЯ И ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПР

17

кали

преди 9 години

Защо невинни хора напускат тази партия !!!! Аз вярвам че злоупотребили с морала и достойнството им !!!

fallback