Президенът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който освободи Светлозар Лазаров като главен секретар на МВР и назначи на длъжността досегашния заместник-главен секретар на МВР Георги Костов. Това стана само два часа, след като правителството му предложи рокадата.

Още по темата
По предложение на Министерския съвет президентът издаде и указ за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Принципите за издигането на кандидатури за главен секретар на МВР и за председател на ДА „Национална сигурност“, както и възможните номинации, бяха съгласувани с държавния глава по време на срещата му с министър-председателя Бойко Борисов на 6 март, в рамките на проведените от президента консултации с парламентарните политически сили, уточниха от прессекретариата на държавния глава.

До назначаване на нов председател на ДАНС неговите функции ще се изпълняват от настоящия заместник-председател на агенцията Недялко Недялков.

Новият главен секретар на МВР е заемал последователно различни изпълнителски и управленски длъжности в системата – от разузнавач в районно полицейско управление до ръководител на областна дирекция.

Той започва работа в МВР през 1993 г. като разузнавач в Девето РУ-София, бил е директор на Областните дирекции в Благоевград и Бургас. От януари 2015 г. е назначен за заместник-главен секретар на МВР.

Политическите сътресения през последната седмица в кабинета бяха именно заради Светлозар Лазаров.

Поради несъгласие с неговото оставане във вътрешното ведомство министър Веселин Вучков напусна поста си и заяви, че си тръгва заради липсата на процедура за избор на нов главен секретар и председател на ДАНС.

Причината беше, че премиерът Бойко Борисов беше за оставането на Лазаров в МВР и на Владимир Писанчев като шеф на ДАНС.

Впоследствие заради появилото се напрежение Борисов сам помоли Лазаров и Писанчев да напуснат постовете си. Двамата подадоха оставки на следващия ден, след като премиерът им ги поиска.

След напускането на министър Веселин Вучков постът беше поет от Румяна Бъчварова.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен - №8


На Станишев можеш само да му го цункаш.

6

антиЕС

преди 4 години

я виж ти кой бил на снимката-великият ни президент *** Путев

5

морски

преди 4 години

Как може това смешно човече да е президент!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!