Снимка: БТА
fallback

След серия нападки в парламента между ДПС и ПФ и РБ премиерът Бойко Борисов призна, че е притеснен, че ако продължава така, ще се стигне до етническа война.

Oще по темата
„Това, което слушам в парламента, става вече много тревожно и тревогата ми е основателна и ако с този тон и наближаването на местните избори се върви в тази посока, няма да се разминем с етнически конфликт, на някои им се вижда това шега работа“, предупреди той от парламентарната трибуна.

Борисов дори заплаши, че ако не спрат със споровете, ще прекрачат границата и той не иска да участва в управление, предизвикало етнически конфликт.

Реакцията му дойде, след като няколко пъти днес лидерът на ДПС Лютви Местан го призова да вземе отношение по нападките, които ПФ и РБ отправят към една етническа група и към формацията му.

Спорът се разви пред очите на Борисов и министрите, които бяха в Народното събрание заради оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и избора на Румяна Бъчварова на поста.

Борисов припомни, че по време на т. нар. Възродителен процес е бил пожарникар и е пратен в Дулово за охрана на реколтата, където е видял случилото се с българските мюсюлмани.

„Да знаете, че си играете с огъня", обърна се към депутатите Борисов. Той предупреди и партньорите си във властта да не казват, че заплахите на ДПС са блъф.

"Бил съм в Дулово три месеца. Рядко страшно нещо е. Когато се цитира Косово и Крим, ви се вижда далеч, а това е било в България само преди 20 и няколко години. Аз съм бил там, където са утрепани мюсюлмани“, добави премиерът.

По думите му ГЕРБ е конкурент с ДПС. „Те вкарват българи и християни, ние турци и мюсюлмани. Това е политическата битка, никой не може да ни упрекне“, призна той.

Борисов добави, че не знае „какви гласове гонят партиите за тези пусти избори“, но ги предупреди да не минават границата. Според него мюсюлманите са мирно население, но много внимателно следят процесите и могат да се почувстват застрашени и ДПС да ги пришие към себе си.

„Държавата е много крехка, ако нещо може да я съсипе така..., етническият мир, не ги провокирайте, ще го изиграят накрая“, обърна се той към депутатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

младен

преди 9 години

До Герберка вече бившаЯсно е и беше като бял ден че бойко е селски въздух под налягане както Ганьовец и ***. Намерила си на кой да разчиташ. Овца и ти и останалите *** дето гласувахте за него.

134

Кукувица

преди 9 години

Бойко е ***.

133

банкеръ

преди 9 години

Гн Борисов в името на парите Вие продадохте цяла държава.За нас българите друга родина няма.В цели региони не се говори български ,по тези територии де юре България си е отишла.Културните различия между етносите са пропаст.

fallback