fallback

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер даде обнадеждаващ сигнал за членството на България в Шенген. Това заяви в предаването „Лице в лице” на bTV министърът на външните работи Даниел Митов. Той припомни, че преди месеци Германия беше сред страните, които по-скоро се противопоставят на присъединяването на България.

„Външният министър на Германия гледа благосклонно на това България да стане член на Шенгенската информационна система и да може да се бори срещу завръщащите се в Европа джихадисти”, заяви Митов.

„Ние трябва да имаме пълната информация от нашите партньори за движението на хора от техните държави, така че да може да блокираме обратно хора, връщащи се от Сирия с европейски паспорт”, коментира външният министър.

Oще по темата

По думите му ние на практика функционираме като Шенгенска държава и поне въздушните граници могат да бъдат отворени.

Министърът каза още, че темата Шенген се е превърнала в национално значима кампания, в която и опозиция и управляващи са се обединили.

„Това е национална кауза и премиерът тук постигна успех, като успя по определен държавнически начин да обедини, както опозицията, така и български представители в Брюксел", обобщи министърът

За предложението в София да пристигнат германски дипломати Митов обясни, че в него няма нищо необичайно. По думите му е нормална практика държавите членки да разменят дипломати и по този начин опит, като даде за пример Германия и Великобритания.

„Не са ченгета под прикритие на дипломати”, подчерта той и посочи, че това би било безсмислено, тъй като България и Германия са партньорски държави, чиито разузнавателни служби всеки ден обменят информация.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 9 години

Никакъв Шенген! Искаме в РФ!

30

мотивация

преди 9 години

Ама хайде напънете се още малко! Дайте да ги излъжем германците, а после пак ще си правим както си знаем. Какво ще ни разправят те... Та ние много се харесваме такива. Я ни виж само кое поощряваме в наши дни - простотията, безвкусицата и мързела. А кое мразим най-много? Съседът ни да има възможности и разум да ги реализира. Нали така. А кой е върховният ни идеал? Ми как кой, да се уредиш на държавна работа, заедно с другите некадърници и там да ковеш закони, по които можещите да се провят...

29

Шенго Шенгов

преди 9 години

Той нито веднъж не е споменал думата Шенген в разговора, това беше изрично подчертано от други източници. Коментирайте, ако искате. Фалшът на държавата расте до голям надуваем балон, който ще се спука при първите проблеми.

fallback