Снимка: архив Булфото

Инициативен комитет организира подписка, с която призовава за обществено признание на приноса на Симеон Втори за развитието на България. Акцията няма за цел да отваря пътя на Царя към президентските избори, нито пък да е начало на нов политически проект. Инициативата има за цел да впрегне ресурса на бившия монарх в развитието на държавата.

Още по темата
Подписката беше огласена по повод наближаващата 20-а годишнина от идеята на 101 български интелектуалци да се обърнат към него с призив да се завърне в България, пише БТА.

В нея на този етап са се подписали 113 души, съобщи Станимир Илчев, който беше депутат и евродепутат от НДСВ.

Бившият земеделски министър Мехмед Дикме пък обясни, че целта на инициативата е да даде обективна оценка на това, което Симеон Сакскобургготски е направил за развитието на страната. Според него, ако се кандидатира за президент, Царя би получил по-голямо одобрение от други политици.

„Но ако участва и хората го изберат за президент, защо да не стане, макар и да няма подобни намерения“, попита Дикме.

Според Станимир Илчев Царя би могъл да помогне с авторитета си и контактите си, обаче той бил "нулево изкушен" да се създават специални позиции и постове за него. Хората в Инициативния комитет са убедени, че Симеон Втори може да помогне за приемането на България в Шенген например.

Една от инициативите на комитета е да организира до две-три седмици дискусия, на която да се обсъдят идеи как "да впрегнем" ресурса на Симеон Втори и други личности занапред за ползата на България, съобщи ексдепутатът от НДСВ Минчо Спасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase