Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев призова да се говори открито за проблемите, породени от езика на омразата. Държавният глава се срещна с делегация на Американския еврейски комитет, водена от шефа й Дейвид Харис.

Етническите и религиозните групи в България съжителстват мирно от векове и най-яркото доказателство за това е спасяването на българските евреи през Втората световна война, каза президентът.

Още по темата
Според Плевнелиев е най-опасно да отричаме, че имаме проблеми с езика на омразата. „Те трябва да бъдат посочвани, за да бъдат решени“, каза държавният глава, цитиран от пресслужбата си.

Президентът се позова на данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за 2013 година. Според тях у нас са регистрирани 651 случая на престъпления на омразата, предявени са 300 обвинения и са произнесени 239 присъди. Само един от тези инциденти е за проява на антисемитизъм.

Плевнелиев обобщи, че българската държава и гражданското общество винаги са реагирали остро на всяка проява на нетолерантност.

По време на срещата той подчерта отличното партньорство на президентската институция и на българската държава с еврейските организации.

Изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис изрази високата оценка на еврейската общност за посланията за взаимно уважение, които излъчват българските институции.

По време на разговорите е дадена и висока оценка за отношенията на стратегическо партньорство между България и САЩ и България и Израел, както и важната роля на страната ни около кризата в Украйна и действията на ИД.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase