Снимка: Булфото, архив
fallback

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков е водеща тема в анализите и коментарите на вестниците днес.

Ченгеджийски номер срещу премиера или храбра постъпка на министър Вучков? В тези крайности се въртят коментарите около хвърлената оставка на МВР шефа и реакцията на Бойко Борисов. Факт е, че случката съвпадна с визитата на шефа на ФБР Джеймс Коми. Което трудно може да се приеме за случайно съвпадение. За 100 дни управление Борисов не допусна свои и коалиционни партньори да кадруват през главата му, пише в коментар на в. "Стандарт".

Oще по темата

Последната офанзива бе за смяната на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, останали в наследство от бившата власт. Разправията около тяхната съдба досега е предимно с политически аргументи. Рокада, за която най-много натискат Реформаторите и Патриотите, подкрепяни от президента. В един глас с тях заговори и Вучков, който дори прежали поста си, опитвайки се да постави ултиматум "Или аз, или те!".

Въпросът е дали ходът с оставката на МВР шефа в деня, когато у нас е шефът на толкова важна американска служба, не е опит за изнудване пред очите на Големия брат. С надеждата, че Бойко ще се огъне, за да не се излагаме пред високия гост от Америка с вътрешни скандали в сектора "Сигурност".

Или Вучков се е заиграл с много мощен опонент на Борисов, който му гарантира светло бъдеще, или пък се е оказал безнадеждно зависим. Министърът е сред най-близките хора на Цветан Цветанов, който също публично поиска Лазаров и Писанчев да си ходят. После си замълча под натиска на висящите дела, по едното от които преди последна инстанция е на крачка от затвора.

Ако оставката на Вучков не остане само на думи, следват една добра и три лоши новини, пише в. "Труд".

Добрата е, че вече имаме държавник, който се оттегля сам – не защото го пъдят от задкулисието, и не защото около него нещо намирисва, а тъй като е установил, че в държавата от него нищо не зависи и така неговите знания и умения са излишни.

Първата от лошите е, че всичко се случва в деня, когато ни гостува шефът на ЦРУ.

Втората е, че мераците за стола на Вучков и тия, които ще се опразнят покрай него, ще предизвикат вероятно трусове в отношенията между ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и ДПС. Тези трусове ще разклатят още повече сектора за сигурност.

И третата лоша новина - тя е, че в момента, в който водим този разговор, нямаме законен главен секретар. Поне според повечето от юристите е така.

Премиерът жертва ключов министър, започнал реформа в неефективното вътрешно министерство, заради по-нисши кадри, които са назначени с протекцията на ДПС, което уж е в опозиция, пише в. "Сега".

Проверка на изданието сред представителите на различните политически сили вчера показа, че управляващата коалиция подкрепя Вучков. Предстои оставката му да бъде гласувана в парламента и не е ясно дали ще събере нужното мнозинство. Радан Кънев от Реформаторския блок разчита, че ще убедят Вучков да си оттегли оставката. Самият министър в оставка заяви, че не е готов да промени мнението си без смени в службите.

Веднага след оставката на Вучков се появиха слухове кой ще го смени. Сред спряганите са зам.-министърът Красимир Ципов и другият заместник във вътрешното ведомство от първия кабинет на Бойко Борисов Димитър Георгиев. Ципов отказа пред "Сега" обяснения по темата с уточнението, че скоро всичко ще се изясни. Георгиев не бе открит за коментар. Според БНТ се въртят имената и на Йордан Бакалов, Калин Георгиев и Методи Андреев.

От Реформаторския блок декларираха подкрепата си за подалия оставка Веселин Вучков, но не казаха и дума за поведението на премиера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 9 години

TAZI KRIZA E PREDIZVIKAL PEEVSKI-ZASHTO NE GO ARESTUVAT

28

Garibaldi

преди 9 години

Цирк Буш!!!

27

Анонимен

преди 9 години

Много жалко,ако Борисов се е поддал на влиянието на ДПС и Пеевски,който и до сега командваше "силовите" структури!

fallback