Снимка: архив, БТА

Ще бъде сменен главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и шефът на ДАНС Владимир Писанчев, а за вътрешен министър вече има кандидатури. Това обяви съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев, който снощи е имал дълъг разговор с премиера Бойко Борисов, след като вътрешният министър Веселин Вучков изненадващо подаде оставка.

Още по темата
Причината за това беше становището на правната дирекция на МС, според която не се налага смяна на Лазаров и шефовете на ДАНС и ДАТО въпреки промените в Закона за МВР.

„Премиерът смята, че в тази ситуация трябва да бъде сменен и вътрешният министър, и главният секретар, и шефът на ДАНС. Аз споделих неговото мнение, че една оставка в толкова неподходящ момент му развързва ръцете да смени министъра“, коментира Радан Кънев.

По думите му Борисов е изложил позицията си, че моментът за тази оставка е бил във възможно най-неподходящия момент, което и обуславя в голяма степен решението му да не иска да продължава работата си с Вучков.

Кънев добави, че за вътрешен министър има кандидатури, но за другите постове все още не.

„За министър най-вероятно има повече от една възможност. Имаме гаранция от премиера, че новият министър ще е гарант, че реформата ще бъде продължена“, заяви Реформаторът.

По думите му силовият министър остава от квотата на ГЕРБ, а една седмица е нормален срок за избора му.

Борисов е гарантирал също, че чрез персоналните промени в МВР и ДАНС ще бъдат разсеяни всички съмнения за влияние на ДПС.

„Оставката вчера беше неуместен ход, но не мога да коментирам думите на премиера, че това са ченгеджийски номера“, заяви Кънев.

Според него обаче управляващата коалиция излиза по-силна и от тази ситуация.

„След всеки следващ тест състоянието на коалицията е по-добро, така се учим“, заключи Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase