Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Всеки път, когато Русия и Украйна спорят, България, за съжаление, може да пострада. Това трябва да променим, каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за БНР.

По думите му можем да постигнем тази цел само чрез ЕК и благодарение на зараждащия се нов Европейски енергиен съюз, но зависи и от нас.

„Кой ни пречеше в отминалите вече 7 години да си направим газовите връзки с Гърция, с Румъния и с всички останали държави, да либерализираме пазара, да дадем възможност на други доставки? Вярвам, че сме на прав път, но можем и по-ефективни да бъдем“, смята държавният глава.

Според него правителството и президентът са защитили националния интерес по темата за енергетиката. Плевнелиев се аргументира с това, че в декларацията на ЕК за раждането на Европейския енергиен съюз, Югоизточна Европа е стратегически приоритет.

Като най-важен приоритет в енергетиката президентът посочи енергийната диверсификация.

„Държава като България няма достатъчно ресурси, за да може да изпълни всички желания и проекти, за които си мислим. Именно заради този факт, именно поради ограничеността на бюджетите и на публичните средства, с които разполагаме за инвестиции, трябва да имаме приоритети, а най-смислените от тях трябва да дойдат първи. За мен най-смисленият приоритет в областта на енергетиката е енергийната диверсификация. По същия начин са либерализация и енергийната ефективност“, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase