Снимка: Булфото, архив
fallback

ДПС се възмути от неспиращите посегателства върху джамии, сгради на мюфтийството и клубове на партията в Благоевградско. С декларация от парламентарната трибуна движението призова вътрешният министър и отговорните служби да открият извършителите и да ги предадат на правосъдието.

Зам.-шефът на ДПС Алиосман Имамов припомни, че поредното нападение е било преди няколко дни – на 22 февруари, върху сградата на районното мюфтийство в град Гоце Делчев. Тя осъмна с надраскана с обидни свастики и надписи.

"Подобни вандалски прояви на нетърпимост и крайни форми на ксенофобия подхранват страховете от ескалация на напрежението в района“, обяви Имамов. Той обясни, че тревогите на ДПС още повече се засилват от факта, че това не е изолирано явление в Благоевградско.

"Районното мюфтийство е обект на многократни прояви на подобни вандалски актове“, каза депутатът и допълни, че старата джамия в Гоце Делчев и мюсюлманският храм до Благоевград също са били осквернявани.

Многократни ксенофобски атаки били извършвани и срещу клуба на ДПС в Гоце Делчев.

"С дълбоко съжаление и тревога отбелязваме, че досега не са открити извършителите на тази религиозна и етническа омраза в района“, каза още депутатът. Той се възмути и от това, че нападенията се представят като криминални и хулигански прояви.

"Убедени сме, че подобен подход е не само погрешен, но и опасен, защото в никакъв случай не води до ограничаване и ликвидиране на подобни ксенофобски деяния и до адекватни санкции срещу тези, които ги провокират и извършват“, каза Имамов.

Той призова вътрешният министър Вучков да намери извършителите на нападенията и добави: „В името на общото ни минало, настояще и бъдеще“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 9 години

Бреййййй пък техните хора като Рушат Нашите Архитектурни Паметници И посягат върху Българските Православни Църкви Врява Няма вината винаги се хвърля на Леви и Десни Е сега Дпс защо не обвини Електората си от Роми да кажем който са най вече Евангелисти Защо ли На мюсюлманите в България са им все виновни БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ а тези от Електоратът им са все Света Вода Ненапита??????

75

ДО 77

преди 9 години

ама много са ти промили мозъка.Приели исляма насила..ха..ха.Просто за мюсюлмани е имало данъчни облекчения в ОИ .И какво сега? Да приемат насилствено християнството ли?Мислеш ли че ще са искрени(да не споменавам че агентите на ДС са най набожните християни ,но преди това взривяваха църкви и избиваха свещеници).Не вас ви интересува просто ком идеологията да не се чувстват тези хора свободни , а да ги контролирате(Религията опиум за народите,нали?)Ако не беше тазо надпревара за контрол на хората н

74

Анонимен

преди 9 години

До до *** от село Тия мюсюлмани ,които помагат за строежа на църкви са българи на които дедите им са били принудени да приемат исляма.През комунизма по същия начин много хора станаха комунисти без да са убедени,но...иначе няма да допуснат детето му да учи във ВУЗ.

fallback