Снимка: БТА
fallback

В последния момент министрите отложиха редовното си заседание, за да дойдат в парламента, където днес депутатите трябва да решат дали да ратифицират договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро.

Макар че дългът е изключително важен за кабинета, все още не е ясно дали ще мине през парламента.

Oще по темата
Явно заради това в сряда в началото на заседанието в Народното събрание дойде почти целият кабинет на Бойко Борисов, макар лично той да не го направи.

Пред парламента вече се събират привърженици на "Атака", които ще протестират срещу взимането на нов заем

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и РБ. БСП, ДПС, „Атака“ и АБВ, коалиционен партньор в управлението, се обявиха категорично против. Все още обаче не е ясно решението на народните представители от Патриотичния фронт, чийто глас ще се окаже решаващ.

Именно по тяхно искане миналата седмица беше отложено решението на парламента за съдбата на договора. Съпредседателят на коалицията Валери Симеонов обясни тогава, че имат нужна от експертно становище, защото информацията, която им е била предоставена, е била твърде оскъдна.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов отново се опита да ги убеди, че заем е крайно нужен на страната, за да покрие стари дългове.

Той призна след разговорите, че е оптимист, че „здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят“, но решението на патриотите остана в тайна.

Миналата седмица Борисов дори намекна за оставка, ако парламентът не одобри вземането на заема, а вицепремиерът Румяна Бъчварова призна, че няма как да се управлява без пари.

Менда Стоянова от ГЕРБ, шеф на парламентарната комисия по бюджет и финанси,също коментира, че мандатът на правителството е под въпрос, ако не бъде изтеглен заемът.

„Ако не изтеглим външен дълг до месец май, за да рефинансираме задължения с падеж през май, не вярвам, че Бойко Борисов ще поеме тежкия кръст да остане в историята като втория министър-председател след Андрей Луканов, обявил мораториум по плащане на дълг“, коментира тя в неделя.

В същото време опозицията не само не се съгласи, че новият дълг е нужен на страната, ами дори БСП и „Атака“ организираха протести против искането на правителството.

Социалистите заподозряха в понеделник, че може би част от парите от дълга ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията, въпреки че Горанов обясни, че той е само за покриване на стари задължения.

ДПС предупреди, че ако заемът стане факт, България ще влезе в дългова криза.

„Атака“ определи новия дълг като „военен“ и пресметна,че заедно с лихвите възлиза на 27 милиарда лева.

Според лидера на АБВ Георги Първанов е допустимо да се вземе заем ,но не по-голям от 9 милиарда лева, колкото са старите дългове. Той посочи като основен мотив за решението на партията именно неяснотата за какво са парите от разликата до 16 милиарда лева, колкото иска правителството.

Позицията на РБ е категорично в подкрепа на вземането на заема, защото според тях на практика няма нов дълг, а той нужен само за финансиране на стари задължения.

 

.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

оцеляваща българка

преди 9 години

СТИГА ВЕЧЕ С ТИЯ ЗАЕМИ...ТИЯ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА САМО ТОВА ЛИ ПРАВЯТ:ДА ГЛАСУВАТ ЗАЕМИ,КОИТО ДА ПЛАЩА БЕДНИЯ НАРОД ,И РАЗБИРА СЕ Е ИЗЛЪГАН ЗА КАКВО ЩЕ СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ....НИКАКЪВ ЗАЕМ!ГРОБАРИ НА НАРОДА!

111

Анонимен

преди 9 години

Преди под турско сега под Българско робство...

110

кали

преди 9 години

Държавни изменници и предатели !!! Вън от БЪЛГАРИЯ !!!

fallback