Лютви Местан Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за широки консултации с опозицията за договора на правителството за дилърство с четири банки - Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро.

Още по темата
Той дори настоя решението на парламента да бъде отложено за утре, а днес премиерът и финансовият министър да се срещнат с лидерите на всички партии в парламента и с финансови експерти, за да се изясни точно колко са старите дългове, които трябва да бъдат покрити с новия заем.

Искането му обаче беше отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, БСП, „Атака“.

Според Местан решението, което предстои да бъде взето от парламента, не е тривиално, защото се отнася за най-големия дълг, който страната ни емитира за последните 30 години.

„Понеже той няма да бъде връщан от това правителство, този проблем трябва да бъде осмислен като държавнически. Решението на парламента трябва да е информирано, а не смятам, че създадохте предпоставките ние да вземем информирано решение“, настоя лидерът на ДПС.

Според него политиците нямат право да спорят за връщането на стари дългове, но сметките на правителството и на ДПС за размера им се разминават в пъти.

По думите му експертите на ДПС твърдят, че най-много 9 милиарда лева са нужни за покриване на стари дългове.

„Кабинетът допусна грешка, защото отказа диалог с опозицията. Към този дълг в продължение на 30 години ще имат отношения много правителства, затова е редно за сменим подхода с този на търсенето на съгласие между управляващи и опозиция. Добрата среда за взимането на такова решение е гласът на съгласието, а не гласът на вувузелите, които чуваме отвън. Подобни решения трябва да се взимат с консенсус. Ако не е възможен консенсус, то трябва да се взимат най-малко с конституционно мнозинство, но вие направихте така, че на днешното заседание това не е възможно“, обърна се той към мнозинството.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase