Ивайло Калфин Снимка: архив, Булфото

Вицепремиерът Ивайло Калфин е готов да се оттегли от кабинета заради разногласията между ГЕРБ и АБВ по темата за тегленето на новия дълг. Това се разбра между редовете от изказването му в пленарната зала.

Още по темата
Пред депутатите той обясни, че има различно мнение от формацията, която го е излъчила, за поемането на новия заем. АБВ ще гласува против дълга, а Калфин застана зад него.

„Казвам ви мнението си като вицепремиер. Групата, която ме е излъчила, има различно мнение. Те имат своята автономия, но това поставя въпроса доколко мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера“, каза Калфин.

Преди това той обясни на депутатите, че не обсъждат взимане на нов дълг, а споразумение с посредници, от което не следва взимането на дълг. Калфин обясни и че дългът е поет от депутатите вече при гласуването на бюджета за тази година.

Вицепремиерът се противопостави и на призивите за намаляване на дефицита, както искат Реформаторите.

„Това го направи Симеон Дянков и би означавало тази година да се намалят с по 12 процента бюджетите на всички ведомства. Социалната система няма да понесе това“, каза още Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase