Снимка: Булфото, архив
fallback

В анотацията на докторската дисертация на ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии /УНИБИТ/ Стоян Денчев има точка „Разработване на метод и средства за достъп до информация с класифициран характер”, като не е посочено името на метода, но описанието му съответства с това, което до момента се знае за разработката „Червеи”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който участва в парламентарната комисия за контрол над службите.

Oще по темата
Според него в УНИБИТ е създадена „система за производство на доктори, които са на постове изключително важни за националната сигурност”, след като стана ясно, че там са защитили дисертации бившите шефове на ДАНС Цветлин Йовчев и Константин Казаков, както и настоящият Владимир Писанчев.

„Това създава впечатление, че се е превърнал във втори властови център, а УНИБИТ трябва да е като всички останали университети“, коментира Андреев.

Той смята, че има преплитане между наука, бизнес и масонство при Стоян Денчев.

„За него се знае, че е агент на ДС и вицепрезидент на „Мултигруп“. Председател на Общото събрание е проф. Димитър Иванов, последният шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС. Критичната маса на струпване на влиятелни хора от българския преход, които се причисляват към т.нар. българско задкулисие е твърде голяма в този университет и оттук нататък всичко, което се случва в него, е подозрително”, заяви Андреев.

Депутатът коментира, че и Цветлин Йовчев, и Константин Казаков, и Владимир Писанчев са решили да се захванат с наука именно в периода, в който са били председатели на ДАНС, като първите двама са с рецензент Стоян Денчев, а на настоящия шеф на Агенцията е Цветлин Йовчев.

„И аз съм правил дисертация и това не е проста работа, тя изисква много време“, коментира Андреев.

Той припомни, че по закон учащият със секретна дисертация, какъвто е случаят и с тримата, и неговият ръководител трябва да се срещат в ДАНС, а научното жури трябва да е с допуск до класифицирана информация.

„За малък доктор то се състои от двама специалисти и трима, които пишат становище. То трябва да се е събирало в ДАНС“, посочи Андреев.

Народният представител запита дали при разработките са спазени тези разпоредби и дали има договор между УНИБИТ и ДАНС за подготовка на кадри, след като трима последователни шефове на Агенцията стават докторанти там, а в същото време има и Военна академия, която подготвя такива кадри, но те не отиват там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

?!

преди 9 години

Има ли нещо нормално в нашата държава?

9

3

преди 9 години

Правят ни на *** !Станишев бил виновен по погрешка бел закрил специалността в МВР школата!?!И те ей така направили си катедра и започнали обучение и то на кой,на хора вече вербувани в ДС и КГБ!Трябва веднага да го закрият този институт и да ометът цялата тази ***,да отнемат научните степени ,защото са чиста измама и да ги дадът на прокурор за държавна измяна.Тогава ще има справедливост и ред в тази държава.Иначе,червеи,компромати,подлагане на Русия и Турция политически чадъри,бобовдолщина

8

Пехотинец

преди 9 години

Г-н Андреев, вероятно не е запознат, че във Военна академия също си има "червей". Там също докторантурите са за отбран кръг от хора, говоря за редовните. Ако тръгне да анализира Раковски, ще попадне на други "важни доктори"

fallback