Снимка: архив, БулФото

В месеца на политическите консултации има смисъл не обсъждането на въпроси, свързани с реформите, а на националната сигурност. Така политологът Борис Попиванов коментира пред БНР инициативата на президента Росен Плевнелиев.

По думите му действащият държавен глава ще започне тези политически консултации със своя предшественик и ще ги завърши със своя наследник.

Още по темата
"Преди няколко месеца президентът изразяваше българската позиция и по украинската криза, и по въпросите, свързани с новите форми на участие на НАТО в Източна Европа, без да търси подкрепа на партиите. Тогава беше времето да потърси обща национална позиция и може би не е късно да се опита да направи такава, а не да превръща този месец в повод партиите да съобщят своите планове за управлението", коментира Попиванов.

Според него идеята на Плевнелиев за референдум заедно с местния вот не цели да станат факт мажоритарното и задължителното гласуване, колкото електронното - за да могат да гласуват повече българи в чужбина.

По отношение на заема от 16 млрд. лева той заяви, че и той, и пенсионната реформа бяха спуснати в последния момент, едва ли не с усещането за натиск, който се упражнява на депутатите.

По думите му премиерът заплашва с оставка, ако дългът не бъде одобрен, защото много държи на този заем и вероятно ще постигне своето.

"А Патриотичният фронт, и АБВ се държат така, за да покажат, че не са просто резервни колела в каруцата на ГЕРБ, а напротив, имат свои собствени съмнения и играят една принципна позиция, нещо, което трябва да се хареса на техните потенциални симпатизанти", каза той.

Според Попиванов през тази седмица те ще намерят аргументи за това да има стабилност, включително пред партньорите ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase