Снимка: Пресцентър на Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов заяви, че предстои още много работа по ЛОТ 2 на АМ "Струма", след като направи инспекция на трасето. Той подчерта, че са спазени всички екоизисквания и мерки за защитените видове птици в района.

Още по темата
"Предстои още много работа. Има проспано време от година и половина, а работата допълнително се усложнява и поради свлачищата в региона и дигите, отнесени от водите на река Струма", заяви той, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът е отчел като положителен знак, че европейските фондове вече са пуснати и се усвояват ефективно.

Министър-председателят е подчертал, че при строителството на магистралата са спазени и всички екоизисквания. "Милиони сме дали и се надявам еколозите да знаят какви усилия полагаме. Направили сме мост, за да може ливадният дърдавец да си лети спокойно", е казал още той по отношение на мерките, които се взимат за защитените видове птици в региона.

На трасето на ЛОТ 2 има и 12 археологически обекта, се припомня в съобщението от МС. В местността "Деве Барган" край село Мурсалево археолозите откриват неолитно селище, което е уникално за Европа. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г.

"Готви се проект за изграждането на подпорна стена, с която да се осигури съхраняването на тази арехологическа находка. Със строителите сме разговаряли да се намери вариант тези селища на 8000 години да бъдат запазени и експонирани на място, за да могат да ги видят и хората. В прекрасен синхрон сме с археолозите, вече работят и зимно време, за да върви процесът по-бързо, защото сме обещали да пуснем ЛОТ 2 до края на октомври 2015 година", каза още Бойко Борисов.

ЛОТ 2 на АМ "Струма" е от Дупница до Благоевград и е с обща дължина 37, 48 км. Началото на строителството е дадено на 27 май 2013 г., а стойността на ЛОТ 2 е близо 362 млн. лв. Към края на януари физическото изпълнение на проекта е 47 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase