Снимка: архив, Булфото

Партиите от управляващото мнозинство и финансовият министър Владислав Горанов провеждат совалки в парламента за подкрепа на новия дълг от 16 млрд. лв. Разговорите се водят в 12 без 5 – малко преди да започнат дебатите и гласуването по тегленето на заема.

Още по темата
Горанов проведе среща с Реформаторите, а после и с Патриотите. След това депутатите от групите на РБ, ПФ и АБВ се събраха на безпрецедентна обща среща в една от залите в Народното събрание заедно с министъра.

"Мисля, че е рано за ентусиазъм“, обяви след разговорите между ръководствата на партиите и министъра Радан Кънев. Той обясни, че не става дума за поставяне на условия, а „за едно закъсняло общуване между финансовото министерство и мнозинството в парламента. "Когато е закъсняло, естествено се появява подобно очакване на сензация“, каза Кънев.

Финансовият министър отказа коментари пред медиите. "Много сте симпатични, ще говорим цял ден“, бяха единствените му думи към репортерите.

За тегленето на новия дълг от 16 млрд. лева първи сигнализираха БСП миналата седмица. Реформаторите, Патриотите и АБВ изразиха резерви най-вече заради това, че не се са били уведомени като партньори, а са научили от медиите. Те поискаха и още аргументи за тегленето на заема.

Миналата седмица новият заем мина със спорни гласувания през външната и бюджетната комисия. При вота във външна гласовете бяха 9 на 9, което означаваше, че проектът за заем не е приет. След часове обаче гласът на депутат от ПФ беше отменен с мотива, че не е присъствал на заседанието и ратификацията бе обявена за приета.

И бюджетна комисия гласува на косъм и със скандал новия дълг. Председателката й Менда Стоянова отмени гласа на депутат от БСП, заявил предварително как ще гласува, заради отсъствието му от заседанието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase