Снимка: БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов изрази опасения, че ако вземането на нов дълг от 8 млрд. евро не бъде подкрепено в пленарната зала от депутатите, държавата може да фалира.

Oще по темата
"Ако не ни подкрепят в зала за дълга, няма да има пари, няма да можем да платим, ще фалира държавата и ще приключим", каза Борисов пред журналисти в отговор на въпрос как ще коментира изявленията на Патриотичния фронт и АБВ, че няма да подкрепят искането за нов дълг.

Въпросът с дълга не беше решен днес в пленарната зала, след като въпреки совалките на финансовия министър Владислав Горанов в парламента в крайна сметка не се стигна до гласуване на ратификацията, тъй като депутатите не удължиха времето до приемането или отхвърлянето на договора.

По думите на Борисов има стари плащания, които трябва да се платят - около 7 млрд. лева само за тази година, както и огромна нужда за финансиране на различни неща в бюджета за следващата година. Премиерът отбеляза, че е широко скроен човек и приема липсата на подкрепа от БСП и "Атака", тъй като това им е работата като опозиционни партии, но му е трудно да разбере неподкрепата на коалиционните партньори.

Достатъчно толерантен съм, огромен власт съм дал на някои партии, имат вицепремиери, областни управители, отбеляза министър-председателят, цитиран от БТА. Както дадохме "коледни", сега трябват 50 млн.лева за "великденски" добавки на пенсионерите, каза Борисов и допълни, че когато е свършена работата, "всички се тупат по гърдите", че са я свършили те, а в същото време не искат да подкрепят важни решения.

Той допълни, че всеки ден има среща с партньорите, снощи е имал такава с Реформаторския блок и е получил уверението, че партията ще подкрепи дълга. Борисов благодари и на вицепремиера Ивайло Калфин, че също е застанал зад искането за дълг.

Поел съм ангажимент, че в рамките на 5-6 месеца ще се справим с контрабандата в размер, в който никой никога досега не е успявал, каза Борисов и допълни, че очаква поне 600-700 млн. лева до милиард повече в бюджета.

Политиците правят изявления в една или друга посока, каза Борисов в отговор на въпрос как ще коментира изказването, че може да бъде направено отклонение за газопровод, който да мине през България. Винаги съм казвал, че трябва да се гледа по-спокойно и по-мъдро на важните неща в живота, каза Борисов.

Той допълни, че до днес нямаме писмено потвърждение нито за спиране, нито за каквото и да е на проекта "Южен поток". По темата работи цялата Европейска комисия, в синхрон с нас, публично и прозрачно, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

395

кали

преди 9 години

Държавата ни губи благодарение на подобни измамници !!! ,, Който краде отива в затвора" !!! МОШЕННИЦИ ТАКИВА !!!

394

до баба Янука

преди 9 години

Бабе, аз го написах коментара за това, че децата на България ще плащат тези дългове и съм с икономическо образование. Изненадан съм, че човек с твоята ''компетенция ''подлагаш тази истина под съмнение. Тук не се коментира как се разпределят световните сили и към кого да се ориентираме, а нужни ли са 16 МИЛИАРДА нов дълг при 10% лихва както разбрахме и за какво. За да продължава политическото превъзходство на определени хора. Кой според теб ще го плаща, ако не българчетата?

393

Анонимен

преди 9 години

Дадохме коледни,а сега и великденски !На кой бе чоджум,на кой ги даде ,на пенсионери ли по 1 лев увеличение,на майки те с деца ли,на ученици и студенти ли .или си ги раздадохте на вас в парламента,че и заплатите си вдигнахте с хиляди,че и колите си сменихте за хиляди,че за цветя,вода и кафета в парламента харчите за хиляди,сега и за великденско увеличение говориш пак с хиляди за вас естествено.вие сте изедници и Българоубийци това сте вие политиците.

fallback