Снимка: Булфото

АБВ няма да подкрепи тегленето на новия дълг от 16 млрд. лева, както иска правителство. Това обяви лидерът на партията Георги Първанов. Той пристигна в парламента, за да се включи в совалките между финансовия министър Владислав Горанов и партиите от управляващото мнозинство.

Още по темата
"Имаме много възражения по начина, по който беше осъществено всичко – за броени дни, да не кажа часове, ни беше сервирано едно предложение, което засяга стратегически въпроси“, каза лидерът на АБВ. Той обясни, че това не може да е отношение между партньори.

Първанов и хората му са против и начина, по който са избрани банките, имащи ангажименти по изпълнение на споразумението.

"Аз не мога да бъда уплашен от оставката на когото и да било“, каза Първанов в коментар на заплахата на премиера, че ще подаде оставка, ако новият дълг не бъде гласуван.

„Не искам да се вземат решения под натиск, искам да има дебат, да има убеждаване“, допълни още лидерът на АБВ. Той оцени позитивно усилията на финансовия министър да отиде в парламента и да проведе разговорите с партиите от мнозинството.

Според Първанов обаче срещите са били закъснели, а и обсъжданите въпроси не са били единствено към него. „Засягат цялостното отношение и политика на правителството“, каза той.

Лидерът на АБВ обясни, че няма начин партията му да си промени решението. Според него най-доброто решение било законопроектът да бъде изтеглен и да се направи нов договор, който да бъде представен след сериозен публичен професионален дебат и залагане на нови параметри.

„Станаха твърде много фактите от нашето партньорство, не зная дали вече да не го поставя в кавички, с ГЕРБ, които ме изпълват със съмнение за това, че има коректни отношения“, каза още Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase