Снимка: архив, Булфото

Вследствие на извършващата се неолиберална революция България днес е в състояние на победена страна след дълга и унищожителна война, загубила милиони от своето население, с драстично намален трудов и икономически потенциал, без обща кауза, с потъпкан национален дух, примирена и приела своето поражение. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев в словото си при откриването днес на Деветия конгрес на синдиката.

В страната беше създадена върхушка, самонарекла се елит от политици, бизнесмени, лица, свързани с бившата Държавна сигурност и БКП, за която българският народ не представлява никаква значима ценност, каза президентът на синдиката.

Промените в България бяха извършени с цинизъм, жестокост и грабеж, рядко срещани в историята, с грубо потъпкване на всички човешки права, с пълно незачитане на нуждите, болките и страданията на хората, допълни той.

"Денонощно ни облъчва масирана пропаганда, която ни убеждава, че сме народ без значимост, жалък и посредствен. Нараства ескалацията на опитите за разбиване единството на българската нация, стигащи до открити провокации. Великата българска армия, страшилище за врагове и съюзници, не съществува. Спрямо българския народ се упражнява геноцид", каза Тренчев.

По думите му нивата на минималните работни заплати са по-ниски от тези в държави на Третия свят. Един милион и половина пенсионери и половин милион инвалиди живеят в глад, лишения и тотална мизерия. Трудовите възнаграждения на преобладаващата част от работещите не са достатъчни да осигурят на тях и семействата им прилично жизнено равнище, допълни той.

Тренчев подчерта, че около 70 на сто от българските домакинства не разполагат с доходи за нормална издръжка.

"Лавинообразно нарастват мащабите на насилието срещу личността, на работното място и при изпълнение на трудовите задължения. Посегателствата срещу живота, здравето, честта и достойнството, собствеността, са неразделна част от ежедневието ни. Институциите не служат на интересите на хората. Те са превзети от корупция, лични, групови и корпоративни интереси. Правораздаването с двойните си стандарти, в ролята си на слуга на силните на деня, основателно заслужи презрението на народа ни, както и негативните оценки на Европа", каза Тренчев. Той посочи, че и българското земеделие, образование и здравеопазване също са в много тежко състояние.

В много райони на страната работещите на практика са поробени, заяви Константин Тренчев. При липса на алтернатива за друга работа, са обект на ежедневни гаври и издевателства.

"Действащото и ефективно" трудово законодателство, което защитава работещите, е мит, посочи той. България е страна с най-бързо топящото се население в света. Демографската катастрофа заплашва националната ни сигурност, националното стопанство, пазара на труда и пенсионната ни система, каза Тренчев.

Налице е духовен, морален, нравствен, физически разпад и разложение, непознати досега в историята ни. Българската православна църква не може да се избави от комунистическото наследство. Тя е сериозно отслабена и в невъзможност да изпълнява вековната си пастирска мисия, заяви президентът на синдиката.

Сред гостите на конгреса са депутатите Хасан Адемов и Корнелия Нинова, Румен Петков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председатели на работодателски и на синдикални организации.

Очаква се конгресът да избере ново ръководство на 10 февруари.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase