Снимка: Ройтерс

Управляващите ще търсят нов механизъм за подпомагане на пострадали след природни бедствия. Това каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев по повод поройните дъждове и наводненията от последните дни.

По думите му за последните няколко години реакциите при бедствия са много по-добре организирани. „Само преди няколко години нямаше да има чували с пясък и система за реакция. Обречени сме да работим заедно“, заяви той.

Във връзка с поискан мораториум за износ на дървесина с цел да спре незаконната сеч и да има превенция на наводненията Дончев каза: „Състоянието на горите е една от причините за част от бедствията. Не съм убеден, че има една проста мярка – забрана за износ на дървесина, която с магическа пръчка ще реши целия проблем. Необходими са мерки на много нива“.

Томислав Дончев се съгласи, че контролът не е достатъчен по отношение на незаконната сеч и допълни: „Ние все още не добиваме нефт, гората е националното богатство. Ако за едно или две поколения я унищожим, наказанието няма да е само природните стихии“. Той отчете, че възрастта на горите пада, въпреки че дървесната маса се увеличава, а младата гора поема по-малко количество води.

"Трябва ясно да разграничим пораженията от природните стихии и тези, които са нанесени от човешка грешка. Трябва да приемем, че природата е различна и да сме готови за променените условия, в които работим и живеем", подчерта той. Инфраструктурата вече по думите му трябва да е готова за шокови количества валежи и големи температурни амплитуди.

Тъй като има възможност част от щетите след бедствия да се покриват с евросредства вицепремиерът напомни, че въпросният европейския фонд не покрива 100% от щетите, освен това средствата от там са само за публична инфраструктура.

„Остава въпросът за частните домове и това е голямата тема, която държавата не е решила. Практиката е противоречива. Когато имаме концентрирано бедствие, хората в населеното място получават помощ според данъчната оценка на имота. Често стопаните са недоволни – с 2000 лв. не могат да си построят къща. Получаваме и упреци – на някой му е изгоряла къщата. Как на единия казваме да, а на другия не“, посочи проблема вицепремиерът.

Той подчерта, че все още застрахователната култура е ниска и хората застраховат масово автомобилите си, но не и жилищата си. „Затова сме в дълг да предложим нов механизъм, който да осигурява подпомагане на социално слабите по време на бедствия“, заяви той.

Той коментира още, че през 2015 г. България ще усвои средства и от приключилия, и от новия програмен период.

„2015 г. категорично няма да е нулева. Трябва да разплатим 4,6 млрд. лв. от стария програмен период. Амбицията ни е плащанията от новия програмен период да бъдат над 1 млрд. лв.“, заяви той.

Вече имаме две одобрени оперативни програми – „Човешки ресурси“ и „Транспорт“. Програмите „Добро управление“, „Наука и образование“ и „Конкурентоспособност“ са технически готови и аз очаквам формалното одобрение в рамките на този месец. Продължават преговорите за „Околна среда“ и „Региони в растеж“, обясни Дончев. По думите му тази година ще бъде най-силната по отношение на евросредствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase