Сергей Станишев. Снимка: БТА
fallback

"Няма писано правило, че следващия кмет на Пловдив, на Варна или Плевен ще е от ГЕРБ. Ще е, ако ние го позволим. Или че следващият президент ще е сегашният премиер". Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев при откриването на семинара "Предизвикателствата пред лявото и България през 2015 г." в Пловдив.

Във форума участват председателят на БСП Михаил Миков и  ръководството на БСП, кметовете и народните представители от левицата, евродепутатите-социалисти, областните председатели и ръководството на Младежкото обединение в БСП, коалиционни партньори.

На семинара ще бъдат излъчени основните леви послания за предстоящите местни избори.

Искам да си тръгнем оттук с ясното съзнание, че в политиката не всичко е предопределено, призова Сергей Станишев. "Време е за силен старт на политическия сезон. Време е БСП да заеме мястото си на водещата алтернатива на сегашното статукво. Да изпълни ролята си на говорител на своите избиратели и да влезе в битката за ценности. Защото "целят свят прави път на онзи, който знае къде отива", заяви лидерът на ПЕС.

Станишев посочи, че БСП не е сама и ще получи силна европейска  подкрепа отвън - и от ПЕС, и от европейските леви партии. Европа върви наляво, отбеляза той.

 "Днес България е на прага на голяма и дълбока обществена промяна, отбеляза лидерът на ПЕС. И големият въпрос пред БСП е - ще съумее ли да стане носител на промяната? Ще улови ли вятърът на промяната в своите платна? Или, вгледана в себе си, ще пропусне този исторически шанс?", посочи Станишев. Според него положението на БСП на опозиция е уникална възможност да насочи сили в тази посока.

БСП ще има бъдеще, ако съумее разбираемо и убедително да представи на хората левия разказ за това каква България искаме и ако го отстояваме последователно, посочи Станишев. Участието на АБВ във властта освобождава ляво пространство и БСП трябва да се възползваме от това, смята той.

Ние не сме слаба бира, заяви и заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов в началото на семинара. По думите му БСП трябва да бъде партия на промяната, а не на статуквото, да бъде прогресивна, а не консервативна партия, като се започне от данъчната политика.

Форумът започна с едноминутно мълчание в памет на президента на България от 1990 до 1997 г. Желю Желев.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

художника

преди 8 години

Станишев, Станишееев....като вървиш само наляво к`во става??? Ами въртиш се в кръг и в един момент стигаш там откъдето си тръгнал. Не е важно в каква посока вървиш, важното е да е в ПРАВИЛНАТА !!!

79

българин

преди 8 години

Действително ,ако инженер Никола Белишки се кандидатира за президент аз ще гласувам за него!

78

Анонимен

преди 8 години

В България имаме само един политик-кметът на Панагюрище Никола Белишки.Станишев не е политик.Той е срам за народа ни.

fallback