Желю Желев. Снимка БТА

Управляващи и политици от различни партии поднесоха съболезнованията си по повод кончината на д-р Желю Желев. По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че първият демократично избран президент ще бъде погребан с държавно погребение.

Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2015/01/30/borisov-dovolen-ot-ministrite-si-bili-v-sinhron.252945
 

Министерски съвет и Президентството ще подготвят държавно погребение

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2015/01/30/borisov-dovolen-ot-ministrite-si-bili-v-sinhron.252945
 

Вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че днешният ден е тъжен и тъгата ще продължи много дълго време, защото д-р Желю Желев ще ни липсва. С него се познавахме отдавна, били сме много пъти заедно, говорили сме за България, за демокрацията, за човещината в политиката, каза тя пред журналисти, цитирана от БТА.

Още по темата
30 яну 2015 09:27
По думите на вицепремиера Ивайло Калфин Желю Желев е един от тези, които съвсем честно искаха да променят България към добро. Мисля, че загубата на подобни хора би трябвало да се оцени от всички, въпреки политическите различия, които имаме. Той работеше честно за страната си, посочи той.

Д-р Желю Желев със сигурност ще остане в новата история на България. Той беше първият демократично избран президент на страната и категоричен защитник на утвърждаване на демократичните ценности и върховенството на закона, пише в съобщение до медиите президентът /1997-2002 г./ Петър Стоянов.

Д-р Желю Желев без всякакво колебание отстояваше желанието на България да се завърне отново в семейството на европейските народи. Българските граждани ще го запомнят с неговата честност, почтеност и отказ от материално облагодетелстване, отбелязва Стоянов. С книгата си "Фашизмът" Желю Желев спечели признанието на българската интелигенция преди промените, а с дейността си като политик след това, уважението не само на българския народ, но и на европейския политически елит, пише президентът Стоянов.

Желю Желев беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България, заявява председателят на БСП Михаил Миков. "Познавах президента Желев от преди 89-та година. Една изключителна личност и обществено ангажирана. Личност, която участва в прехода и въпреки политическите му позиции, които не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще за България. Вечна му памет!", заявява Миков.

Според Български Демократичен Център поведението на д-р Желю Желев беше мяра за политическа коректност, държавност и ненатрапчива интелектуална висота. Той си отиде в голяма степен недоразбран и неоценен, предаден от своите и огорчен от новите политически нрави, посочват от там.

Министърът на културата Вежди Рашидов написа в съболезнователно писмо до семейството му, че България днес е осиротяла. "Изгубихме блестящ ум на нашето съвремие. Д-р Желю Желев не само беше първият демократично избран президент на България, той беше яркият пламък на демокрацията", убеден е Рашидов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase